10.09.2021
Yazı: Cem Kayıran
Pandeminin canlı müzik sektörüne doğrudan etkilerinin yanı sıra üretim açısından da yeni yol arayışlarını beraberinde getirdiği aşikâr. Caz dünyasında da bu dönemde kaydedilmiş albümler, kimi eski alışkanlıklarına dönen ya da şartların gerektirdiği yalnızlığı farklı şekillerde alt etmeye çalışan müzisyenlerin yaratıcı işleri. Yıllar sonra dinlendiğinde de bu zamanın hislerini canlandıracak, 2020’de kaydedilmiş ve 2021’de yayımlanmış 5 albüm önerimiz var.
Nik Bärtsch – Entendre
(ECM)
Tek başınalığın küresel bir deneyime dönüştüğü 2020’de uzun yılların ardından tek başına yaratmaya dönen müzisyenlerden biri de İsviçreli piyanist ve besteci Nik Bärtsch oldu. Ronin ve Mobile gibi projeleriyle tanınan müzisyen, 2002’den bu yana ilk kez solo formatta bir kayıt yaptı. Her işinde olduğu gibi yoğun hisler ve beklenmedik dönemeçler işlediği “Modul”lerini 2020 sonbaharında Lugano’daki Stelio Molo RSI oditoryumunda kaydetmiş.
John McLaughlin – Liberation Time
(Abstract Logix)
1960’lardan bu yana içinde “caz fusion” geçen çoğu cümlenin öznesi olan John McLaughlin, Liberation Time’ın COVID-19’un dayatmalarına bir tepki olduğunu söylüyor. İnsanların birbirinden uzaklaştığı bu zamanlarda çözümü son dönemde yaptığı kompozisyonları, her beste için “ideal” olduğunu düşündüğü müzisyen dostlarıyla birlikte hayata geçirmiş. Albüme 2 solo piyano bestesi de eklemiş ki 1973’ten bu yana hiçbir kayıtta piyano çalmadığını hatırlatalım.
Emma-Jean Thackray – Yellow
(Movementt)
İngiltere’nin açık fikirli güncel caz sahnesinin en yenilikçi müzisyenlerinden biri Emma-Jean Thackray. Hasret kaldığımız hisleri sonik yollarla solumamız için yaratmış sanki Yellow’u. Özgür caz, P-funk, hip hop gibi unsurları spiritüel bir füzyonla sunuyor 50 dakikalık akışında. Önceki albümünde tüm enstrümanları kendi çalan Thackray, bu kez bir orkestra lideri olarak maharetlerini sergiliyor.
Naoko Sakata – Dancing Spirits
(Pomperipossa)
“Piyanonun başına oturduğumda, ben, bir insan olarak kayboluyorum. Bedenim zihnimden geçenleri ifade etmek için bir kanala dönüşüyor.” diyor İsveç’te yaşayan Japon piyanist Sakata. Yeni albümü, Göteburg şehrindeki Annedalskyrkan kilisesinde bir Steinway piyanonun başında doğaçlanmış. Kaotik anları takip eden canlandırıcı çözünmeleriyle; hem virtüözitesine hem de âna kendini teslim edişine hayran bırakıyor.
Sons of Kemet – Black To The Future
(Impulse!)
Shabaka Hutchings önderliğinde Sons of Kemet, Siyah kültürünün dününü, bugününü ve yarınını kutlamaya devam ediyor. Black To The Future, bir yandan umut aşılarken bir yandan beraber olmanın gücünü çağıran, tematik bir iş. Kayıtlarının bir kısmı 2019’da bir kısmı pandemi şartlarında gerçekleşen albümün konukları arasında Moor Mother, Angel Bat Dawid, Lianne La Havas ve Kojey Radical var.
Pandemi döneminde kaydedilmiş caz albümlerinden bir seçki için tıklayınız.