Konuşmacı: Sidar Bayram
Akademisyenleri, sanatçıları, araştırmacıları, mimarları, yazılımcıları ve aktivistleri bir araya getiren adli mimarlık kavramı ve pratiği, günümüzde kanıt ve hakikat üretimini müşterek bir toplumsal ilişki olarak kavramaya olanak tanırken, hakikat sonrası dünyada teknik, estetik ve politik pratiklerin nasıl iç içe geçtiğini ve birbirlerini beslediklerini de ortaya koyuyor. Londra’daki Goldsmiths Üniversitesi bünyesinde faaliyet yürüten Adli Mimarlık, son yıllarda çatışma alanlarındaki ihtilaflı meseleler hakkında yürüttükleri soruşturmalar ve ürettikleri kanıtlarla hem akademide hem de sanat alanında büyük ilgi görmekte. Dünyanın çeşitli coğrafyalarında hak ihlallerine dair yaptıkları araştırmalar, yalnızca hukuki, akademik ve kamusal alanlarda tartışılmıyor, sunum ve görselleştirme teknikleriyle sanat alanını da etkiliyor, olguların ve hakikatin üretiminde estetik, teknoloji ve siyaset arasındaki ilişkiye dair yeni bir tartışma ufku sunuyor. Adli Mimarlık 2018’de İngiltere’nin en önemli modern sanat ödüllerinden biri olan Turner Prize’ın finalistleri arasında yer aldı; 2019’da Whitney Bienaline katıldı.
Sidar Bayram Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde görsel-işitsel kayıtlar, insan hakları siyaseti ve adli bilimler ilişkisi üzerine doktora çalışmasını sürdürmekte. Eyal Weizman ve Thomas Keenan, Mengele’nin Kafatası: Adli Estetiğin Ortaya Çıkışı (Açılım Kitap, 2014) ve Eyal Weizman, Arendt’den Gazze’ye Ehvenişer Siyaseti: İnsancıl Şiddetin Kısa Tarihi (Açılım Kitap,2018) adlı kitapları çevirdi. Ayrıca Duygu Doğan ile birlikte Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği’nin desteklediği Çatışmayı Kaydetmek: Arşivler, İnsan Hakları ve ToplumsalMücadele (DEMOS Yayınları, 2018) adlı kitabı derledi ve çevirdi.
Etkinlikler ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinde Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.