Seminer: Bienal Yapmak / Modeller, Kurumlar, Paydaşlar
Konuşmacı: Çelenk Bafra
Saat: 18:00-19:30
Giderek görünürlüğü artan bienallerin diğer sergilerden farkı nedir? Genelde yapıldığı kentin adıyla ve küratörün imzasıyla anılan bienaller, ekibinden destekçilerine sanatçılarından izleyicilerine hangi paydaşlarla ortaya çıkar? Atölyede bu soruların yanıtı çeşitli bienaller üzerinden aranırken dünyanın en köklü ve büyük ölçekli bienali kabul edilen Venedik Bienali, Sao Paulo Bienali’nin yanı sıra Türkiye’deki bienallere odaklanılıyor. Böylece, tarihsel ve güncel örnekler üzerinden bienallerin dönüşen yapısı ve meseleleri katılımcılarla birlikte tartışılıyor.
Çelenk Bafra Hakkında
Çelenk Bafra, küratör ve direktör olarak yirmi yıldır bienal, müze, fon ve rezidans programlarında çalışıyor. Avrupa ve Türkiye’de araştırma odaklı sergi ve kamu programlarının küratörlüğü yapıyor. Sanat yazıları, seminerler ve Açık Radyo'da Hariçten Sanat programını hazırlıyor. 2018-2024 yıllarında direktörlüğünü yaptığı SAHA bünyesinde yurtdışı sanat kurumlarıyla ortaklıklar, SAHA Studio ve SAHA Yazı Dizisi gibi yeni programlar başlattı. İstanbul Modern’de müze küratörü ve sergiler ve programlar direktörü olarak çalıştı. Öncesinde, İKSV bünyesinde İstanbul Bienali’nin yanı sıra Venedik Bienali ve Fransa’da Türkiye Mevsimi gibi uluslararası programlarda sanat yöneticiliği yaptı. CIMAM ve AICA Türkiye üyesi Bafra, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Marsilya'daki Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi (MuCEM)'in yönetim kurulunda görevlendirildi. Küratöryel çalışmaları arasında “Mektep Meydan Galatasaray” (2018-2019), “Yeryüzünde Bir Sürgün” (2018-2019), “Liman” (2017), “Yok Olmadan” (2015-2016), “Çok Sesli” (2014), “Komşular” (2014), “Modernlik?” (2013), “Headless Women” (2012), “La La La Human Steps & Istanbul Modern Rotterdam” (2012), “Tekinsiz Karşılaşmalar” (2011), “Ahmet Cevdet Bey Presents: Tunnel of Fear” (2011), “Fantasie et Ile” (2010), “Emploi Saisonnier” (2009-2010), “60 Ans 60 Vidéos” (2009) gibi grup sergilerinin yanı sıra World Weather Network, Octopus Programme, YAP: Young Architects Program, Artists’ Film International ve Museums Talk gibi uluslararası ortaklı programlar bulunuyor.
* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 250 TL + Kdv'dir.
* Seminerler çevirimiçi platform - Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.