“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programı
Seminer: Bienal Yapmak: Modeller, Kurumlar, Paydaşlar
Konuşmacı: Çelenk Bafra
Saat: 18:00-19:30
Giderek görünürlüğü artarken tartışmalar yaratan bienallerin büyük sergilerden veya festivallerden farkı nedir? Sıklıkla yapıldığı kentin adıyla anılan ve küratörlüğünü kimlerin yaptığı belirleyici olduğu bienallerin öncelikleri nelerdir? Bienaller destekçisinden sanatçısına izleyicisinden ekibine hangi paydaşlarla ve süreçlerle ortaya çıkar? Atölyede bu soruların yanıtı dünyanın farklı bölgelerinden Venedik Bienali ve São Paulo Bienali gibi köklü örnekler üzerinden aranırken Türkiye’deki bienaller özellikle ele alınıyor. Böylece, tarihsel ve güncel örnekler üzerinden bienallerin dönüşen yapısı ve meseleleri katılımcılarla birlikte tartışılıyor.
Çelenk Bafra Hakkında
Çelenk Bafra, İstanbul Modern'in artistik direktörü. 2000'lerden beri bienal, rezidans programları ve müzelerde görev alan Çelenk Bafra, Avrupa'nın farklı kurumlarında grup sergileri ve araştırma odaklı programların küratörlüğünü üstlendi. İstanbul Bienali'nde ve SAHA'da direktör olarak, İstanbul Modern'de ise sergiler & programlar direktörü ve küratör olarak çalıştı. Uluslararası misafir sanatçı ve küratöryel programlarla işbirliği yaparken SAHA Studio ve Paris’te Cité Internationale des Arts bünyesindeki Türkiye Atölyesi’ni kurup yönetti. Venedik Bienali, Sao Paulo, Havana ve Lyon Bienali gibi farklı bienallere Türkiye'den sanatçıların katılımıyla ilgili çalışmalar yaptı. Müzeler, rezidans programları ve bienalleri inceleyen yazı ve seminerlerin yanı sıra Apaçık Radyo için Hariçten Sanat adlı programı hazırlıyor.
* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 650 TL'dir.
* Seminerler çevirimiçi platform - Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.