Panel / Güz Teması
Bilimkurgu ve Gerçeklik
Saat: 17.30 - 18.30
Konuşmacılar:
- Prof. Dr. H. Serdar Gergerlioğlu (İstinye Üniversitesi) Pálfi’nin “Sonsuzluk” Filmine Nörosinefilozofik Yaklaşım: Nörosinemadan Gliyal Sinemaya Geçiş
- Doç. Dr. Şebnem Özdemir (İstinye Üniversitesi) Felsefeden Yapay Zekaya, Yapay Zekadan Beyaz Perdeye
- Doç. Dr. Özgür İpek (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi) Simülasyon Teorisinin Bilimkurgu Evrenine Tercümesi: Gerçeği Arayış
- Dr. Öğr. üyesi Işkın Özbulduk Kılıç (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi) Bedenlenmiş Simülasyon Teorisi: Filmsel Gerçekliğin Deneyimine Beyin, Zihin ve Beden Kesişiminden Bakmak
“Sonsuzluk”a doğru yolculuk ederken, yakın geleceğe ait distopik bir Dünya’da yüksek teknolojiden yoksun sıradan bir dünyayla karşılaşmamız mümkün olamaz mı? Teknolojik yıkım sonrası ortaya çıkabilecek dünyada ayakta kalmak için insan olmanın ve diğer insanlarla kurulan ilişkilerin anlamı nedir?
Gerçeklik sunileşirse yapay zekanın insan ilişkilerinde rolü ne olur? Bilimkurgusal dünyada Yapay Zeka; İyi, Kötü ve Çirkin rollerine nasıl yerleştirildi? Adem’in elmasından, Newton’un elmasına giden yolda yapay zekanın sunduğu elma nedir?
Gerçeklik diye algılanan, gerçeklik olmayıp simülasyon olabilir mi? Sahte, uydurulmuş ya da dizayn edilmiş bir dünyanın içine hapsedilme ihtimalini düşündüğümüzde bilimkurgu filmleri ve gerçeklik ilişkisi simülasyonun bugünkü yaşamımızdaki yerini, etrafımızı saran ve gerçeklik olarak kabullendiğimiz şeyleri ya da kendi imal ettiğimiz gerçekliklerle olan ilişkiselliğini tartışmada bize nasıl yön gösterir?
Seyirci; bulunduğu dünyadaki gerçeklikten koparak, seyir halinde bir sanat eserinin önünde eksiksiz bir deneyim yaşayabilir. Özne olarak seyircinin yaşadıkları zihin-beden ile deneyimlenen bir süreci kapsıyorsa, filmin seyircisinin, zihni ve bedeniyle “Sonsuzluk” filmini nasıl deneyimlediğine dair nörofelsefi bir yaklaşım geliştirebilir miyiz?
* Bu panele katılmak için sayfa üzerindeki "Kayıt Ol" butonunu kullanarak kaydınızı oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyenizi alabilirsiniz. Kayıtlar etkinlik tarihinden 8 gün önce (01.11.2024, 12:00’de) açılacak ve "Kayıt Ol" butonu görünür hale gelecektir. Etkinlik ücretsizdir ve katılım 120 kişilik kontenjan ile sınırlıdır. 1. Uluslararası Felsefi Filmler Festivali kapsamındaki diğer etkinliklere sayfa üzerindeki “Tüm Program” butonu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.