Müze teorileri üzerine çalışan Tony Bennett, 19. Yüzyıl müzesini tanımlarken “sergileme kompleksi” kavramını kullanır. Bu tanıma göre, müze, güç ve gerçeklik arasındaki karmaşık ilişkinin sanat kurumu olarak temsilidir. Özellikle, sergileme teknolojileri ve anlatıları üzerine teoriler bu ilişkinin bir yansıması olarak, objelerin müze kompleksindeki görülme ve görülmeme dinamikleri, ya da görünür olma bağlamları üzerine odaklanır.
Bu seminer, sergileme kompleksi olarak tanımlanan müzenin güç ve gerçeklik arasındaki ilişkideki rolü ile ilgilidir. Tartışma, “müzede sanat objesi” üzerine odaklanacaktır. Müzenin sanat objesini nasıl etkilediği kadar, sanat objesinin müzenin gerçeklik üzerine inşa ettiği iktidarını nasıl sarstığı ve dönüştürdüğü de önemli bir sorudur. 21. Yüzyıl müzesi halen bir sergileme kompleksi midir? Sanatın yeni üretim biçimleri, bu yapıyı sarabilmiş midir? gibi sorular tarihsel bir zemin üzerinden tartışılacaktır. Müze üzerinden kurulan bu diyalogun, çağdaş sanat dünyasındaki küratöryel pratikleri anlamaya katkı yapması umulmaktadır.
1. Tony Bennett, The Birth of Museum, Routledge, 1995.
1. Tony Bennett, The Birth of Museum, Routledge, 1995.
Tek seminere katılım 20 kişi ile sınırlıdır. Tek seminere katılım şartlarını öğrenmek için: apply@curatingcontemporaryart.org
Ayşe H. Köksal sanat tarihçisidir ve Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde doçent olarak görev yapmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olduktan sonra, ESST programına bağlı Maastricht Üniversitesi’nde müze ve teknoloji üzerine yüksek lisans tezi yazmıştır. Doktorasını ise İstanbul Teknik Üniversitesi, Sanat Tarihi bölümünde İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin kurumsal tarihi üzerine yaptığı çalışmayla tamamlamıştır. Fulbright burslusu olarak, Tufts Üniversitesi (Boston)’nde bir dönen çalışmalarını sürdürmüştür. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) ve College Arts Association üyesidir. Köksal çağdaş sanat, müze ve sanatın kurumları konularında yazılar yazmaktadır. Çalışma alanları arasında sanat müzeleri, sanat dünyasının örgütlenmesi, müzede hafıza ve tarih yazımı gibi konular yer almaktadır.