“Var Olmayanı Düşünmek: Aristoteles ve İbn-i Sina”
Konuşmacı: Burak Şaman
Var olmakla düşünmeyi bir tutan ve yokluğun var olmadığını söyleyen Parmenides’ten beri klasik felsefe var olmayanı düşünmekten kaçınmıştır. Eskiçağ ve Ortaçağ’ı içine alan bu gelenek, yokluğu her zaman varlığın olumsuzlanması olarak ele almaya çalışmıştır. Peki yok olduğunu söylediğimiz nesneler hakkında nasıl düşünebiliyoruz? Düşünmek her zaman var olanı düşünüyorsa, var olmayanın kendisine dair bir sorgulama bize düşünmenin ne olduğuna dair daha iyi bir fikir verebilir mi?
Konuşmamızda var olmayan nesnelerin ve var olmamanın Aristoteles ve İbn Sina için statüsünü ele almakla başlayıp, var olmayanın nasıl düşünülebileceği sorusundan yola çıkarak, esasen tersine bir hareketle her iki filozof için düşünmenin ne olduğuna varmaya çalışacağız. Böylelikle metafiziğe dair soru ile düşünmeye dair sorumuzun kesişeceği bir noktada Yunan ve İslam felsefe geleneğinden iki filozofun da kesişimlerini konuşacağız.
E. Burak Şaman, Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümünde tamamladığı lisans (2008) eğitiminin ardından aynı üniversitede “İbn Arabî’de Hikmet Kavramı” başlıklı teziyle yüksek lisans (2010); “Ruh ve Beden Ayrımı Açısından İbn Sina ve Descartes’ta Bilginin Kesinliği” başlıklı teziyle (2015) doktora derecesi almaya hak kazandı. 2015 yılından bu yana İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Şaman, Yunan ve İslam felsefesi ile Batı felsefe tarihi arasındaki bağlantıları araştırmalarının odağına alan akademik çalışmalarını sürdürüyor.