Seminer

Dijital Sanatın Derdi Ne? Simondoncu Bir Öneri

Seminer
Dijital Sanatın Derdi Ne? Simondoncu Bir Öneri

Felsefe Seminerleri - Dijital Teknolojiler, Eleştiri ve Toplum

Dijital Sanatın Derdi Ne? Simondoncu Bir Öneri

Konuşmacı: Emre Sünter

Moderatör: Emre Şan

Dijitalliğin toplumun her alanına hızla nüfuz ettiği bir çağda, dijital ortamın kendisini sorunsal olarak ele alan bir sanat biçimi uzunca bir süredir sanatçıları meşgul ediyor. Dijital resim, 3D modelleme, animasyon, sanal gerçeklik ve jeneratif sanat gibi teknikleri kapsayan dijital sanat, geleneksel özgünlük kavramlarına meydan okuyor ve NFT’ler gibi diğer teknolojilerle entegre bir halde yeni katılım ve mülkiyet biçimleri sunuyor. Bu konuşmada, dijital sanatın belirli bir üslup ya da estetikle sınırlı kalmak yerine, teknolojik gelişmelerin, kültürel değişimlerin ve sanatsal pratiklerin kesiştiği dinamik bir potansiyeller alanı açtığını öne süreceğim. Bu bakış açısı, dijital sanatın ne olduğunu değil ne yapabileceğini, nasıl evrilebileceğini ve ne tür yeni etkileşim biçimleri yaratabileceğini vurgular.

Bu perspektifi ortaya koymak için Gilbert Simondon’un felsefesinden yararlanacağım. Simondon’a göre şeyler bir seferde baştan aşağı hazır halde verili nesneler değildir ve hiç bitmeyen, çoğul ve beklenmedik potansiyellerle dolu oluş süreçleri üzerinden açığa çıkarlar. Bunun bir yansıması olarak da Simondon’un ‘teknoestetik’ olarak adlandırdığı tutum teknokratik yaklaşımla keskin bir tezat oluşturur ve öngörülebilir olan karşısında beklenmedik olanı ön plana çıkarır. Sanat ve estetik pratikler, teknik araçları işlevsel ve faydacı mantıklarının ötesinde yeniden düşünmek için ayrıcalıklı bir açı sunar ve düşünceyi teknolojinin yaratıcı güçleriyle aynı düzleme getirir. Teknik nesnelerin kolektif güçlere aktardığı belirlenimsizlik payı gelecekteki bireyleşmelerin tohumları olarak işlev görür. Mevcut çerçevelerin veya düzenleyici ilkelerin sınırlarının ötesine uzanarak, mevcut durumların belirsiz ama ilişkisel olarak yüklü sınırlarına doğru ilerler.

Bu mercek aracılığıyla, dijital medyanın etkileşim, algoritmik üretim ve akışkanlık gibi özelliklerinin yalnızca sanatın yaratılmasını değil, aynı zamanda alımlanmasını ve yorumlanmasını da nasıl yeniden tanımladığını irdeleyeceğim. Nihayetinde bu yaklaşım bizi dijital sanatı teknolojik, kültürel ve sanatsal güçlerin süregelen etkileşimiyle şekillenen, sürekli gelişen bir potansiyel olarak yeniden düşünmeye sevk eder.

Emre Sünter Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü lisans mezunudur. Yüksek lisansını Fransız Hükümetinin bursuyla gittiği Paris Nanterre Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. Doktorasını 2021 yılında Montreal Üniversitesi’nde İletişim Çalışmaları alanında “For an Echology of Microbe-Artworks: Thinking in between Art and Science” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Bu çalışmasıyla Rektörün Onur Listesi’nde yer almaya hak kazanmıştır. Daha önce Tarde, Simondon ve Massumi’nin kitaplarını Türkçe’ye çevirmiştir. Yine kendisinin çevirdiği Deleuze ve Guattari'nin Bin Yayla kitabı kısa bir süre önce Norgunk Yayınlarından yayımlanmıştır. Çalışmalarında doğa, kültür ve teknoloji arasındaki karmaşık ilişkilere odaklanan Sünter halen Kadir Has Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

* Bu seminere katılmak için sayfa üzerindeki "Kayıt Ol" butonunu kullanarak kaydınızı oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyenizi alabilirsiniz. Kayıtlar etkinlik tarihinden 1 hafta önce (01.05.2025, 18:30'da) açılacak ve "Kayıt Ol" butonu görünür hale gelecektir. Katılım 120 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.

** Etkinlik kaydını tamamlayıp davetiyesini alan katılımcılarımızın etkinlikten en az 15 dakika önce alanda olmaları rica olunur. Etkinlik saatinde kapılar kapanacaktır.

8 Mayıs 2025 Perşembe 18:30

Akbank Sanat

Haritada Göster
Tüm Program

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
23 ARA PZT
-
24 ARA SAL
1

19:00

Film Yesterday Girl

Akbank Sanat

25 ARA ÇAR
-
26 ARA PER
-
27 ARA CUM
1

16:00

Atölye Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Aralık - 1. Grup)

Akbank Sanat

28 ARA CMT
6

12:00

Atölye Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Aralık - 2. Grup)

Akbank Sanat

13:00

Çocuk Akbank Çocuk Tiyatrosu "Ne Olacağım Ben?"

Akbank Sanat

15:00

Atölye ERTELENDİ - Dramaturji Ne İşe Yarar?

Akbank Sanat

15:30

Çocuk Göçmen Kuşların İzinde: Kuş Yuvası Tasarım Atölyesi (6-10 Yaş)

Akbank Sanat

17:15

Çocuk Kilden Heykeller: Yeni Yıl Heyecanı (6-11 Yaş)

Akbank Sanat

18:30

Atölye Kilden Heykeller: Yeni Yıl Heyecanı

Akbank Sanat

29 ARA PAZ
-
30 ARA PZT
-
31 ARA SAL
-
01 OCA ÇAR
-
02 OCA PER
1

18:00

Seminer Küratörler için Stratejik Planlama ve Proje Geliştirme - I

Çevirimiçi Platform – Zoom

03 OCA CUM
-
04 OCA CMT
2

16:00

Çocuk Ailece İleri Dönüşüm: Mozaik Atölyesi (4-8 Yaş)

Akbank Sanat

17:15

Çocuk Ailece İleri Dönüşüm: Heykel Atölyesi (4-8 Yaş)

Akbank Sanat

05 OCA PAZ
-
06 OCA PZT
-
07 OCA SAL
-
08 OCA ÇAR
-
09 OCA PER
2

19:00

Seminer Sergi Modelleri Analizi - I

Çevirimiçi Platform – Zoom

20:00

Dans “Palma” Dans Performansı

Akbank Sanat

10 OCA CUM
-
11 OCA CMT
5

12:00

Çocuk Akbank Çocuk Tiyatrosu "Ne Olacağım Ben?"

Akbank Sanat

14:00

Çocuk Sanat Yansıtır: Renkli Duygular (7-12 yaş)

Akbank Sanat

15:00

Atölye Bunun Dionysos'la Ne Alakası Var?

Akbank Sanat

15:30

Çocuk Sanat Dengeler: Geometrik Desenler (5-8 yaş)

Akbank Sanat

17:00

Çocuk Sanat Şekillendirir: Heykel Bahçesi (7-12 yaş)

Akbank Sanat

12 OCA PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun