“Bastırılanın Geri Dönüşü: Hatırlamanın ve Unutmanın Toplumsal/ Siyasal Dinamikleri”
Bireylerin olduğu gibi toplumların da belleği var mıdır? Bundan 135 yıl önce Ernest Renan Sorbonne’da verdiği bir konferansta bir millet yaratmak için gerekli unsurlardan birinin unutmak ve hatta tarihsel hata olduğunu söylüyordu. Yenilgileri unutmak ve galibiyetleri hatırlamak. Ondan 95 yıl sonra 1977 yılında Louis Althusser Paris’de Ulusal Siyasal Bilimler Vakfı’nda verdiği Machiaveli’nin Yalnızlığı başlıklı bir konferansta, bastırılanın geri dönüşüne işaret eden unheimlichkeit kavramı aracılığıyla siyaset teorisini psikanaliz perspektifli bir okumaya tabi tutuyordu. Konuşma da bu perspektifin izini sürerek ortak belleğin oluşum aşamalarını sosyoloji, tarih, psikanaliz ve felsefenin kesişim noktalarından hareketle incelemeye çalışacaktır.
Nazlı Ökten 1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans eğitiminin ardından Paris 1 Sorbonne Üniversitesi’nde Siyaset Sosyolojisi yüksek lisansı yaptı. 1995 yılında çalışmaya başladığı Galatasaray Üniversitesi’nde 22 yıldır ders vermektedir. Aynı üniversitede Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nde araştırmacıdır. Sosyal bilimler alanında Türkçe, Fransızca ve İngilizce makalelerinin yanısıra aynı alanda çok sayıda çevirisi bulunmaktadır. 1992-2002 yılları arasında arkadaşlarıyla Hayalet Gemi dergisini çıkarmış ve Açık Radyo’da program yapımcılığı yapmıştır. Halen Cogito dergisinin yayın kurulunda yer almaktadır. Hatırladıkları ve Unuttuklarıyla Türkiye’nin Toplumsal Hafızası (İletişim, 2006) başlıklı kitapta yer alan makalesinden itibaren kollektif bellek konusuna eğilen Ökten, çalışmalarına siyaset/ toplum/ tahayyül ekseninde devam etmektedir.
Etkinlik ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinden Akbank Sanat gişesinden temin edilebilir.