Konuşmacı: Bige Örer
Seminere Dair: İstanbul Bienali, otuz yılı aşkın süredir içinde bulunduğu çağ ve coğrafyayla bir bağlılık içinde ilişki kurmaya, estetik ve eleştirel öncelikler içinde özgün sanat sergileri üretmeye devam ediyor. Bienal’e davet edilen her bir küratör, sanatın dönüştürücü gücünden beslenerek bir düşünce alanı açacak temaları bir sergi formatında şehre taşıyor. İki yıla yakın bir hazırlık süreci sonucunda katılımcı sanatçılar yeni işler üreterek ve/ veya bienal temasını farklı perspektiflerden sorgulayan işlerini sunuyorlar. Bienal, kentin farklı noktalarındaki mekanlarda iki ay boyunca ücretsiz olarak sergi ve çevresinde düzenlenen etkinliklerle izleyicilerle buluşuyor. Bu seminerde İstanbul Bienali’nin tarihi, mekanları, kavramsal çerçeveleri, sergi ve öğrenme programları aracılığıyla küratöryel stratejilerle ilgili bilgi ve deneyim paylaşılarak küratöryel metodolojilerin ve söylemlerin çeşitliliği ve yerel sanat alanıyla kurdukları ilişkiler araştırılacak.
Konuşmacı Hakkında: Örer İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda İstanbul Bienali’nin ve tüm güncel sanat projelerinin direktörü. İstanbul Bienali’nin yanı sıra pek çok uluslararası ve yerel paydaşın iş birliğiyle geliştirilen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, öğrenme ve sanatçı konaklama programları ve kamusal programlar gibi geniş bir yelpazeye yayılan disiplinlerarası projelerin sanatsal vizyonundan ve programlamasından sorumlu. Siyaset bilimi, kamu yönetimi ve sosyoloji alanlarında eğitimi bulunuyor.
Örer, pek çok sanat kurumu danışmanları veya jüri üyeleri arasında yer aldı. Avrupa Birliği’nin yapısal fonlarını değerlendiren biriminde bağımsız uzman olarak çalıştı. Bige Örer’in çalışmaları, hem sanatsal hem de akademik alanlara uzanıyor. Pek çok yayına sunduğu katkılar arasında, uluslararası güncel sanat bienallerinin finansmanı üzerine yürüttüğü araştırma da bulunuyor. Zaman Makinesinde Renkli Bir Gezinti: Çocuklar İçin İstanbul Bienalleri başlıklı çocuk kitabını Süreyyya Evren’le birlikte kaleme aldı. Bienaller hakkında pek çok yazı yazdı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde dersler verdi. 2013 Mart’ından bu yana Uluslararası Bienaller Birliği’nin başkan yardımcısı. Aynı zamanda birliğin, Pass başlıklı dergilerinin ilk sayısını 2018’de yayımlayan editöryel kurulunun da üyesi.
Tek seminer ücreti 100 TL. olup, katılımcı sayısı 20 kişi ile sınırlıdır.
Tek seminere katılım için biletler etkinlikten bir gün öncesine kadar Açık Diyalog Istanbul hesabına ya da etkinlik günü yalnızca mekan gişelerinden nakit ödeme yapılarak temin edilebilir. Detaylı bilgi için: apply@curatingcontemporaryart.org