Kısadan Uzuna - Umut Aral
Sinema yolculuğu kısa filmlerle başlayıp uzun metraj filmlerle devam eden yönetmenlere yer verdiğimiz Kısadan Uzuna bölümün bu seneki konuğu Türkiye’de, Netflix gibi platformlarda ve uluslararası alanda başarılı yapımlar gerçekleştiren yönetmen Umut Aral. Yönetmenin ödüllü kısa filmleri ve ilk uzun metraj filmi İyi Oyun bölüm kapsamında seyirciyle buluşacak. Yönetmen yapacağı söyleşi ile sektördeki deneyimlerini ve yolculuğunu festival seyircisi ile paylaşıyor.
Çalışmalarını Londra’da sürdüren Umut Aral, 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Galatarasay Lisesi'nden sonra Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldu. 1999 yılında ilk kısa filmi ''Otuzdört''ü çekti. 2005 yılında, ''Çarpışma'' isimli ikinci kısa filmini çekti. ''Çarpışma'' katıldığı yurtiçi ve yurtdışı film festivallerinde 13 ödül kazanmasının yanı sıra Locarno, Raindance, Drama gibi uluslararası önemli festivallerde de gösterildi. 2002 yılında başladığı profesyonel yönetmenlik kariyerinde pek çok uluslararası ve ulusal marka için Türkiye ve yurtdışında 250’ün üzerinde TV reklam filmi yönetti. Yönettiği reklam filmleri katıldığı festivalden kendi dallarında pek çok ödül kazandı. Aral ayrıca 2017 yılında Galatasaray SK Müzesi için bir dokü-drama ile, BluTV’de yayınlanan antoloji dizisi 7 Yüz’de ‘Hayatın Müziği’ isimli bölümün yönetmenliğini gerçekleştirdi. 2018 – 2022 yılları arasında; “Hakan Muhafız”, “Aşk 101”, “Yakamoz S-245” ve “Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?” gibi 190 ülkede gösterilen 4 Netflix Orijinal dizisinin yönetmenliğini yaptı. 2018 yılında e-spor hakkında ilk sinema filmi İyi Oyun'un yönetmenliğini gerçekleştirdi, yurtiçi ve yurtdışında pek çok projede çalıştı, uluslararası ekipleri yönetti. 2022 yılında Netflix Belçika Orijinal Dizisi Into the Night'in spin-off'u Yakamoz S-245'in yönetmenliğini yaptı. Yakamoz S-245 Netflix'te yayınlandığı ilk iki haftasında 33 milyon saatin üzerinde izlenerek platformda en iyi açılışı yapan yerli yapım dizi oldu. 2015 yılından beri yurtiçi ve yurtdışında sinema okumak isteyen öğrencilere burs veren Mithat Alam'ın kurucusu olduğu Mithat Alam Eğitim Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Umut Aral, Mithat Alam Film Merkezi de dahil verdiği atölyelerle, yaptığı söyleşilerle sinema alanında çalışmak isteyen gençlere eğitim vermekte, profesyonel olarak yurtiçi ve yurtdışında yönetmen olarak çalışmaya devam etmektedir.
* 19. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen tüm atölye çalışmaları ve söyleşiler ücretsizdir. Festival yan etkinliklerine katılım sınırlıdır.
* Akbank Sanat binasında düzenlenen festival etkinliklerine katılım için Akbank Sanat danışmasından etkinlik saatinin bir saat öncesinde etkinlik katılım kartınızı alabilirsiniz.