Konuşma: "Zaman, Akış ve Sinestezi"
Konuk: Ali Mahmut Demirel
Moderatör: Ceylan Önalp
Saat: 19.00 - 20.00
"Zaman, Akış ve Sinestezi" başlıklı konuşmamızda, zamanın doğası, akışın cismi ve duyusal algıların etkileşimi üzerine odaklanmaktayız. Bu konuşma, çizgisel zamanın standart müzik ve filmdeki kullanımından başlayarak Einstein'ın uzay-zaman kavramına kadar geniş bir yelpazede ilerlemeyi planlamaktadır. Aynı zamanda, Bergson'un süre ve sezgi kavramlarıyla derinleşerek, zamanın farklı boyutlarını keşfetmeyi hedefliyoruz. Sinestezi fenomeniyle renk ve ses arasındaki ilişkiyi incelerken, sanatçı Ali Mahmut Demirel’in kendi eserlerinden örnekleri izleyeceğiz. Bu konuşma, Halim El-Dabh’in işaret ettiği gibi, görüntü ve sesin bir araya gelerek evrenin derinliklerine nüfuz edebileceği fikrine odaklanırken, izleyiciye cevaplar vermektense sorular sordurmayı amaçlamaktadır.
Ceylan Önalp
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde tamamladı. Ardından yüksek lisans eğitimine Londra Üniversitesi Goldsmiths College’da Dijital Medya: Teknoloji ve Kültürel Formlar bölümünde devam etti. 2010 yılından beri yerli ve yabancı mecralarda dijital medya teorisi, sanat felsefesi, mimarlık tarihi alanlarında yazılar yazıyor. FinTech alanındaki şirketlere sanat danışmanlığı yapıyor.
Ali Mahmut Demirel
1972 Samsun doğumlu Ali Mahmut Demirel, Berlin’de yaşayan bir sanatçıdır. Demirel, sanatla uğraşmadan önce nükleer enerji mühendisliği ve mimarlık eğitimi aldi. 90'lı yılların başında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Görsel-İşitsel Sistemler Araştırma Merkezi'nde araştırma görevlisi iken video ve ses çalışmalarına başladı. 2000'lerde çalışmalarını gerçek-zamanlı dijital görüntülere odakladı ve etkileşimli canlı görsel-işitsel performanslar tasarlamaya başladı. 2015 yılında video enstalasyon çalışmalarına geri döndü ve 'Kıyamet Sonrası Ütopyalar' temalı bir üçleme yarattı. Bu videolar Demirel'in 2018'de Arter İstanbul'daki 'ADA' başlıklı kişisel sergisini oluşturdu. Son donemlerde ekoloji, doğa ve mitolojileri birbirine bağlayan bir seri üzerinde çalışmakta.
Ali Mahmut Demirel’in çalışmaları aralarında Guggenheim Müzesi (New York), Arter (İstanbul), CTM (Berlin), TodaysArt.NL; ifa Galerie (Berlin), ICA (Londra); ACAW, Max Protetch Gallery (New York) Sammlung ESSL (Viyana); European Media Art Festival (Osnabruck), International Short Film Festival (Hamburg) gibi birçok farklı festival ve kurumda yer aldı. Ali Mahmut Demirel aralarında Sonar Festival (Barcelona), Mutek Festival (Montreal), Coachella (ABD), Brixton Academy (Londra), L’Olympia (Paris), ADE (Amsterdam), Daimler Contemporary (Berlin), Fotografiska (Stockholm), Fuji Rock Festival (Japonya), Future Music Festival (Avustralya) ve TimeWarp’in (Mannheim) bulunduğu birçok festival ve kurumda canlı performansların gerçekleştirdi.