METAVERSE: YENİ MEDYA, YENİ EVREN
Moderatör: Gözde Mutluer
Konuşmacılar: Can Büyükberber, Ecem Dilan Köse
Can Büyükberber ve Ecem Dilan Köse ile gerçekleştireceğimiz bu panelde “meta evren” olgusu ve metaverse aracılığıyla mümkün kılınan yeni evrenlerin yol açacağı muhtemel deneyimlerimiz hakkında konuşacağız. Günümüzde çok fazla ilgi gören metaverse alanlarının içerdiği ve sunduğu deneyimler ve yepyeni hibrit gerçeklikler geliştirmek için açtığı kapıların hangi alanlara çıkıyor olacağı söyleşinin bir diğer konusu olacak. Oturum metaverse kavramının sanatta ve yaratma şeklimizde neden bu kadar önemli hale geldiğini araştıracak. İki sanatçıyla çalışmaları ve yeni sanal gerçeklik konseptini işlerine nasıl dâhil ettikleri hakkında konuşacağız.
* Etkinlikler ücretsizdir. Katılım 120 kişi ile sınırlı olup etkinlik giriş davetiyeleri etkinlikten 1 saat öncesinden itibaren Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilecektir.
Gözde Mutluer
Gözde Mutluer 1991; aktrist, video artist ve ressam. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi - Sinema Televizyon bölümünde öğrenim gördü. Yapıtlarında özellikle insan duygu ve ifadelerini yansıtma aracı olarak gördüğü bakışlar ve tekinsiz göz temaslarına odaklanır. 2021'de bağımsız kültür sanat platformu Disyon'u kurdu ve o zamandan beri platformun küratörlüğünü yapıyor.
Can Büyükberber
Can Büyükberber, fiziksel ve dijital alanlar arasındaki sınırları bulanıklaştıran görsel-işitsel deneyimler üzerine çalışan bir görsel sanatçıdır. Çalışmaları sanal / artırılmış gerçeklik, projeksiyon haritalama, jeodezik kubbeler, büyük ölçekli ekranlar ve dijital üretim deneylerinden oluşmaktadır. Sanat, tasarım ve bilime uzanan disiplinler arası bir düşünce tarafından yönlendirilen çalışmaları, insan algısına odaklanır, doğrusal olmayan anlatılar ve ortaya çıkan formlar için yeni yöntemler araştırır. San Francisco Art Institute’den Sanat ve Teknoloji Yüksek Lisans Derecesini Fulbright Araştırmacısı olarak alan ve Autodesk Pier 9 ve Adobe'nin AR Sanatçı programlarına seçilen Büyükberber’in eserleri; aralarında ZKM (Karlsruhe), Ars Electronica (Linz), SAT (Montreal), Sonar D + (Barcelona), Dolby Gallery, California Academy of Sciences, Exploratorium (San Francisco) Signal Festival (Prag), Akbank Sanat (İstanbul), Art Futura (Roma), BFI Film Festival (London) MUTEK.JP (Tokyo), ZeroSpace (New York) dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki müzelerde, galerilerde ve medya sanat festivallerinde sergilenmiş, Grammy Ödüllü Rock grubu Tool, Shigeto ve Çek Filarmoni Orkestrası gibi müzisyenlerle işbirlikleri yapmıştır.
Ecem Dilan Köse
Mimari disipline ve üretken sanata derinden kök salmış kavramsal bir çağdaş sanatçıdır. Konsept yöntem ilişkisi bağlamında dijital araçları kullanarak üretim yapmaktadır.
Dünyayı ve evreni anlamlandırma çabasında olan sanatçı; organik dokular ve dijital veriler arasındaki benzerliklerin etkileşimini içine alan sanatsal bir yaklaşım yaratmıştır. Bütünsel tarzı, dijital ve doğal verilerini bütün olarak işlemek için dikkatlice birbirine örmüş, bilgi işlemedeki yapay ayrımları ortadan kaldırmıştır.
İnsanlar içsel özlerine uzandıkça ve uzun süredir ihmal edilen birlik kodunu açığa çıkardıkça, dualitenin katı parçalanmalarının kaybolduğu yeni bir bilgi dünyasının habercisidir. Teknoloji ve organik malzemelerin entegrasyonu ile geleceğin insan doğasıyla uyumlu olabileceğini savunan Ecem, bugünü, geleceği ve tarihsel süreçleri inceleyerek kurguladığı konuları ele almaktadır.
Sanatsal sınıflandırmanın dar sınırlarına meydan okuyan bir sanatçı olarak, yaratıcı enerjisini dijital sanat enstalasyonları, AI, VR, heykeller ve plastik sanat eserleri, görsel-işitsel performanslar gibi birçok alanda kendini ifade etmektedir.
İstanbul'da üretimini sürdüren Ecem, eserlerinin korunması ve mülkiyeti için blockchain teknolojisini kullanarak NFT dünyasında aktif rol oynamaktadır.