Konuşmacılar: Bager Akbay, Vahit Tuna, Ebru Yetişkin
Öğrenmek nasıl gerçekleşir? Makinalar nasıl öğrenir? Sanatçılar makinalarla birlikte yaparken nasıl ve neler öğrenir? Günümüz sanatında yapay zeka ile ilgili güncel örnekler neler?
Spekülatif yöntemler kullanarak makine öğrenmesi hakkında düşünen ve üreten sanatçı Bager Akbay’ın araştırmaları, gazetedeki şiir köşesine çıkmaya çalışıp başarısız olan robot şair "Deniz Yılmaz" (2015), küratöryel ve idari bir sistem olarak kendi! başına sergi açan "Çoban" (2016) ve henüz yapım aşamasında olan merkezsiz kolektif sanat üretimi arayüzü "Mahlas"işlerinin gelişim ve üretim süreçlerini inceliyor. Eserlerin odağında makine -öğretici ilişkisi yer alıyor.
Bager Akbay, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İletişim Tasarımı ve Linz Sanat Üniversitesi’nde Interface Cultures bölümünde eğitim aldı. Kara Tiyatro’da aktör ve kuklacı olarak yaptığı çalışmaların ardından 10 yıldır kendi alanında çeşitli üniversitelerde ders vermekte. Şu anda eğitim ve tasarım sektöründeki kurumlara danışmanlık vermekte ve iskele47 adlı atölyede sanat çalışmaları yapmaktadır.
Vahit Tuna (d. 1971, Edremit) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden mezun oldu. 1995 yılından itibaren görsel sanatlar alanında işler üretti. Kişisel sanat üretimine devam ederken çeşitli sanat gruplarında üretimlere destek oldu. İlk kişisel sergisi Europe Hear Us 2002 yılında burs alarak gittiği Stuttgart’daki Akademie Schloss Solitude’de açıldı. Sonrasında İstanbul’da Egzersiz (Hafriyat Karaköy, 2008) ve Hep seyirciyiz...(Tütün Deposu, 2011) sergilerini takiben 2017 yılında tek bir serginin dört ayrı sanat mekânında aynı anda açıldığı Pşisel Sergi başlıklı kişisel sergisi ve en son 2019 yılında Versus Art Project’de “Mağara” ve Yanköşe’de “isimsiz” başlıklı kişisel sergilerini gerçekleştirdi. Tuna, 2006 yılında başlattığı Masa projesini İstanbul ve Berlin olmak üzere iki ayrı şehirde sürdürüyor. Sanatçıların üretimlerine bir sergileme ve deneyimleme alanı açan mobil bir sanat mekânı olan Masa, sanatçının mekân içinde mekân, zaman içinde zaman gibi kavramları sorgulamasını ve üzerine üretmesine katkı sağlamaktadır. Sanatçı, yapıtlarında tını, ses, hafıza gibi zihne ait izleri; toplumsal roller, aşırı milliyetçilik, iktidar kırıcılık gibi topluma ait zihinler üzerinden yeniden okumaya ve okutmaya davet ediyor.
Etkinlikler ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinde Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.