Seminer: Performans Sanatı ve Kürasyon
Konuşmacı: Francesco Kiais
Seminere Dair: Kullandığımız kelimelerin anlamlarını bazen unutuyoruz. “Küratör” kelimesini (örneğin bir sergi) kullandığımızda, genellikle sanat dünyasında standartlar olarak algılanan belirli bir eylem ve ilişki alanından bahsederiz. Aslında kelimenin gerçek anlamı; ‘biri ile ilgilenmek, birini iyileştirmektir’. Günümüzde toplumun çelişkiler ve çatışmalarla karşı karşıya olduğunu görebiliyoruz. Gezegenimiz kırılganlığını gösteriyor ve doğal unsurlar insan teknolojisinin gücünün önünde çöküyor. Bugün, bir küratör her zamankinden daha yapıcı fırsatlar yaratmalıdır. Bu nedenle bir küratör, kurumları, bireyleri ve toplum arasındaki temas noktası olarak işlev göstererek, sanatı bir arada yaşama, paylaşma ve karşılaşma bölgesi haline getirebilir. Fikir ve imgeler yolunda bu seminer, küratörün rolünü daha geniş bir şekilde algılama ve sosyal ve kültürel çevrenin sunduğu unsurlardan başlayarak, kültür üretme potansiyeli üzerine düşünmeyi amaçlamaktadır. Kiais bu bağlamda, ‘Performans Sanatı’nın küratörlüğünü ve sergilemesini ele alacaktır.
Konuşmacı Hakkında: İtalyan sanatçı, bağımsız sanat yazarı ve küratör Francesco Kiàis şu anda Atina'da hayatına devam etmektedir. G.A.P’in (Gathering Around Performance) kurucusu ve Venedik Uluslararası Performans Sanatı Haftası ortak küratörüdür. Venedik, Şikago, Atina, Corfu ve Florina’da bulunan üniversitelerde performans sanatı ile alakalı uluslararası düzeyde konferanslar verdi. Benaki Müzesi, Atina Bienali, SALT İstanbul’un da içinde bulunduğu festivallerde ve kültürel etkinliklerde yer aldı. Kiais ayrıca, PAS (Perfomance Art Studies), Göçebe Bedenler (Open Space İstanbul ve Open Dialogue İstanbul), Performance Now (Batı Makedonya Üniversitesi), Paris Yaz Akademisi (Micadanse ve Oriane Tiyatrosu), Berlin, Atina, Lefkoşa ve Edmonton’da düzenlenen The Marathon isimli performans sanatı atölyelerinde eğitmenlik yaptı. Franceco Kiais şu an, Corfu Üniversitesi’nde Görsel ve İşitsel Sanatlar Bölümü Yüksek Lisans programında ders vermektedir.
Tek seminer ücreti 100 TL. olup, katılımcı sayısı 20 kişi ile sınırlıdır.
Tek seminere katılım için biletler etkinlikten bir gün öncesine kadar Açık Diyalog Istanbul hesabına ya da etkinlik günü yalnızca mekan gişelerinden nakit ödeme yapılarak temin edilebilir. Detaylı bilgi için: apply@curatingcontemporaryart.org