Seminer: Politika, Güncel Sanat ve Küratörlük
Konuşmacı: Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman
Saat: 18.00-19.00
Politik sanat modernliğin kurulmasında önemli rol oynamış bir olgudur. Çeşitli dönemler sanatı kendi ideolojileri doğrultusunda işlevlendirdiler. Sanatın ideolojin yaygınlaştırılması, kitlelerin endoktrinasyonu için kullanıldığı da bir gerçek. Çeşitli yorumlara açık olan bu yaklaşımın sanatın dorudan doğruya kendisindeki dönüşümle dönüştüğü muhakkak. Mikro-politikalara geçilen bir dönemde ontolojik varlığını politikaya borçlu olan güncel sanatın bu ilişkiyi nasıl kurduğu ve eklemlediği başlı başlına bir sorunsaldır. Bir sökme ve yeniden kurma denemesi olarak beliren küratörlük ise belki de başlı başına politik bir unsur olarak bu denklemde yer alıyor. Peki ya küratörün üretilmiş sanata belki de bünyesinde bulunmayan politik bir boyut ekleme şansı var mı? Eklerse ne olur?
Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman Hakkında
Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman inşaat mühendisliği, ekonomi, sanat kuramı ve felsefesi ve siyaset bilimi alanlarında akademik derecelerini aldıktan sonra yurt içi ve dışındaki üniversitelerde öğretim üyesi ve yönetici olarak bulundu. Sabancı Üniversitesinin tasarımcıları ve kurucuları arasında yer aldı ve on beş yıl o kurumda öğretim üyesi ve yönetici olarak çalıştı. University of Michigan ve Columbia üniversitelerinde araştırmacı olarak bulundu. Princeton Üniversitesinde Ahmet Ertegün Profesörlüğüne atandı. Kadir Has Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı ve İletişim Fakültesi Dekanlığı, çeşitli kurulların başkanlığını yaptı. Netkent Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Şimdi Işık Üniversitesi Rektörü ve Sanat, Tasarım, Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi. Akademik çalışma alanları toplumsal kuram, siyasal kuram, yazınsal kuram ve Türk siyasal düşüncesidir. Bu konulara Yapısalcılık-Sonrası bir anlayışla yaklaşır. Akademik kimliğini genişleten entelektüel anlayışının sonucu olarak uzun yıllar çeşitli gazetelerde akademik içerikli makaleler yazdı. Sanat kuramcısı, eleştirmeni ve küratör olarak Türkiye’de güncel sanatın oluşumunda etkin bir rol oynadı. Aralarında evrensel isimlerin ve Türk sanatçılarının bulunduğu elliye yakın sergi düzenledi. Çeşitli galerilerin kuruluşunu gerçekleştirdi. Çeşitli dönemlerde Fildişi Kule ve Bildiğiniz Gibi Değil isimli televizyon programlarını hazırladı. On iki yıl süreyle İstanbul Bienali Danışma Kurulu üyesi olarak çalıştı. Şimdi Contemporary Istanbul Sanat Fuarı, Akbank Sanat ve Sabancı Müzesi İcra Kurulu üyesi. Kahraman, Kültür Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanlığı yaptı. Belçika’daki Europalia-Turkey festivalinin Sanat Yönetmenliğini gerçekleştirdi. Çalışma alanlarında çok sayıda makalesi ve 30’a yakın kitabı bulunuyor. Kahraman TÜYAP Eleştiri Onur Ödülünü, PSD Yılın Sanat Adamı ödülünü kazandı. College Art Association, Middle East Studies Association, American Political Science Association üyesidir.
* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 250 TL'dir.
* Seminerler çevirimiçi platform - Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.