Sanat Yönetiminde Güncel Durum
Konuşmacı: Esra A. Aysun
Saat: 18:00-19:30
Aysun bu modülde, bir çatışma ve paradoks oluşturarak sanata işletme kültürünü aşılayıp sanatı araçsallaştırmakla suçlanan “sanat yönetimi”ni günümüzdeki uygulamalar çerçevesinde kültürel çeşitlilik, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik odaklarıyla ele alacak.
Esra A. Aysun Hakkında
İstanbul’da kültür ve sanat alanında yönetici, danışman ve eğitmen olarak çalışmakta olan Esra A. Aysun, 2014 yılından itibaren British Council’da Türkiye Sanat Direktörü olarak, Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki kapsayıcı kültürel işbirliklerini mümkün kılmaktadır. Aysun, ilk edisyonu Mart 2021’de online olarak, ikincisi ise Mart 2022’de Müze Gazhane’de gerçekleşen WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul'un da Türkiye küratörüdür. 2020 yılında Açık Radyo'da yayınlanan ve sivil alan ve kültür ve sanat alanı profesyonelleri ile toplumsal cinsiyet üzerine kısa sohbetlerden oluşan Festival Alanı programını da WOW İstanbul ön program olarak hazırlayıp sunmuştur.
Aysun, 2019 yılından itibaren Açık Diyalog İstanbul’un Çağdaş Sanat ve Küratörlük Seminer Programın’da Sanat Yönetimi üzerine ve 2021 Eylül itibari ile de Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü’nde Günümüzde Sanat ve Yaratıcı Endüstriler adlı dersleri vermektedir. 2019 itibari ile Arter Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Aysun 2021 yılı itibari ile de müzikte toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğu yapan Beats By Girlz Türkiye’nin Danışma Kurulu’na katılmıştır.
Aysun’un güncel ve arşiv yazılarına esraaysun.org adresindeki Güncel Durum adlı blogdan ulaşılabilir.
İstanbul doğumlu Esra A. Aysun Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji okuduktan sonra yüksek lisansını New York Üniversitesi Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. 2003 yılından itibaren İstanbul’da sürdürdüğü kültür ve sanat alanındaki profesyonel hayatında Galerist, Dot ve Masumiyet Müzesi gibi farklı disiplinlerdeki kültür kurumlarında danışman ve yönetici olarak çalıştı ve bir yandan da 2005-2013 yılları arasında sanat yönetimi alanında Yıldız Teknik, Yeditepe, İTÜ MİAM and Mimar Sinan Üniversiteleri’nde ders verdi.
2008-2013 yılları arasında uluslararası kültürel işbirliklerini destekleyen network ve oluşumlarda– IETM (Brüksel), Balkan Express (Slovenya), Cimetta (Paris) ve AICA Türkiye - danışma ve yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. 2013 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun Danışma Kurulu’nda yer aldı.
2014-15 yıllarında Yapı Kredi Yayınları Sanat Dünyamız Dergisi’nin Güncel Durum ekinin yazarlığını ve editörlüğünü üstlendi. 2013’te moderatörlüğünü yaptığı Sanat Yönetimi Üzerine Konuşmalar serisinin kitabı gene Yapı Kredi Yayınları’ndan 2014’de yayımlandı.
* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 250 TL'dir.
* Seminerler çevirimiçi platform - Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.