Felsefe Seminerleri Dizisi - Kriz ve Kritik II
Moderatör: Emre Şan
Konuşmacı: Zeynep Gambetti
"Zamansallık ve Kriz: Şimdiciliğin Eleştirisi"
Yaşadığımız dönemin en belirgin özelliklerinden biri “şimdi”nin hakim zaman algımız haline gelmiş olması. Bu konuşmamda geçmiş ve gelecek üzerine söz üretme yetimizin azalmasının iki temel sebebi olduğunu iddia edeceğim: neoliberalizm ve bundan türeyen faşizan pratik ve söylemler. Neoliberalizm, “somut olan her şeyi” piyasaya endekslemek suretiyle zamanı hızlandırıyor, daimi bir değişim çarkının içine hapsediyor. Yeniliğin yüceltildiği bu çark toplumsal belleği daraltıyor; geçmişin gelecek kuşaklara aktarılması ve geçmişte açılan yaraların onarılması güçleşiyor. Dozu giderek artan faşizan pratikler ise, başta muhalif örgütlenmeler olmak üzere tüm kurumsal ve toplumsal yapıları yıkıyor, geleceği belirsizleştiriyor. Keyfiliğin hakim olduğu bir siyasal alanda yarına dair öngörüde bulunma kapasitemiz azalıyor. Hal böyle iken, hem geçmişin, hem de geleceğin şimdiye sıkışmasını felsefi olarak nasıl kavrayabiliriz? Şimdiciliğin hakim olduğu bir toplumda “yeni”nin veya yaratıcılığın nasıl bir anlamı olabilir? Sürekli değişim bir “oluş” süreci midir, yoksa aynının tekrarı mı? Böylesi bir zamansallığın alternatif toplum projelerini gerçekleştirme yetimiz üzerindeki etkisi nedir?
Özgeçmiş:
Doktorasını Paris 7 Üniversitesi’nde siyaset felsefesi alanında yapmış olan Zeynep Gambetti, 2000-2019 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Marx, Arendt ve Deleuze’den esinlenen çalışmalarında eylem kuramları ve alternatif siyaset biçimlerine odaklanmaktadır. Çatışmalı toplumsal hareketler, neoliberal ve neofaşist şiddet üzerine araştırmaları yapmaktadır. Zeynep Gambetti’nin derlediği ve katkıda bulunduğu eserler arasında Rhetorics of Insecurity: Belonging and Violence in the Neoliberal Era (New York, SSRC/New York University Press, 2013), The Kurdish issue in Turkey: A Spatial Perspective, (London/New York, Routledge, 2015) ve Vulnerability in Resistance: Politics, Feminism, Theory (Durham, NC., Duke University Press, 2016) bulunmaktadır.
* Etkinlikler ücretsizdir. Katılım 120 kişi ile sınırlı olup etkinlik giriş davetiyeleri etkinlikten 1 saat öncesinden itibaren Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilecektir.