SERGİ

Girilmez, Özel Mülk

SERGİ
Girilmez, Özel Mülk

İlayda Çetinkaya

1996 yılında Mersin’de doğdum. Bale, tiyatro, müzik alanlarında eğitim aldım. Profesyonel olarak basketbol oynadım. Lisedeyken Avrupa Birliği işbirliği içerisinde gerçekleştirilen öğrenci değişim programıyla Danimarka’ya gittim. Ardından İstanbul Okan Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler, Siyaset alanından erken mezun oldum. Okurken başka fakültelerden de ders alarak ilgi alanlarımı geliştirmek istedim. Mezuniyetimin ardından Temel Sanat Tarihi eğitimi aldım.

Uzun bir süre Ideflow Sosyal medya platformunda içerik üreticisi ve koordinatör olarak çalıştım. Şu an ise Bilgi Üniversitesinde Yüksek Lisans yapmaktayım.

Güncel olarak şiir ve senaryo yazımıyla ilgileniyor, bateri eğitimi alıyorum.

Şiirlerimi paylaştığım blog ise: ilaydacetinkaya.blogspot.com

Girilmez, Özel Mülk

Şehir sınırları, park alanları,  4 duvarlı binalar… Her gün karşılaştığımız bu sınırları hayatımızın akışında rahatlıkla görebiliyorken, kişilerin sahip olduğu fiziksel ve duygusal sınırların farkına varmakta güçlük çekebiliyoruz. Oysa farkına varamadığımız bu sınırlar, kişiliğimizi, uğraşlarımızı,  nerede durmak istediğimizi ya da nasıl devam edeceğimizi belirlerken bize yardımcı olabilirler.

Kendimiz olabilmek, sağlıklı, kişisel farkındalığı yüksek ilişkiler kurabilmek, asıl olan beni hatırlamak ve kaybetmemek için bu görünmeyen sınırları korumaya ya da inşa etmeye ihtiyacımız vardır. Erken yaştan itibaren fiziksel ve duygusal olarak korunamayan ya da başkaları tarafından aşıma uğramış, zedelenmiş sınırlar ilerleyen dönemlerde kişilerin duygusal olarak manipüle edilmesine, kişinin tek başına karar verememesine ve alacağı kararlar karşısında kendini güvensiz hissetmesine neden olabiliyorken kendini başka aynalarda kendisi olmayan biri olarak görmesine, sesinin hayatındaki diğer seslere kıyasla geride kalmasına yol açabilir.

Fiziksel ve duygusal alanlarda sınırının aşıldığının farkına varan kişi, bununla beraber önceki zamanlarda aldığı kararların kendine ait olmadığının farkına varabilmelidir. Fiziksel olarak bulunduğu yere gelme durumuna kendisinin karar vermeyişinden, duygusal olarak aldığı, seçtiği durumların kendisine ait olmadığına kadar geniş yer kaplayan sınır aşımları, bu aşımların farkına varılmasıyla düzeltilebilir.

 Kişi, kendini tanımak, ona iyi gelene, yapmak istediğine karar verebilmek, kendine yer açabilmek, yönünü seçebilmek, manipüle edilmemek için ya esnemiş-silikleşmiş sınırlarının yeniden inşasına başlar ya da hiç oluşturamadığı sınırlarını çizmeye. Doç. Dr. İ. Volkan Gülüm bu süreç için İyileştiren Sınırlar adlı kitabında sınır oluşturma süreci için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri olan “hayır” demenin öneminden bahseder, bu bağlamda kendine hem duygusal hem de fiziksel anlamda sınır yaratmak isteyenin, bilinçli şekilde o sınırları oluşturmaya ve sonrasında da korumaya gereksinimi vardır.

Olmayan sınırı yaratma sürecinde veya belirsizleşen sınırların yeniden inşa sürecinde meydana gelen değişiklikler, kişinin  eski alışkanlıkları ile psikolojik göbek bağını kesmesi, önceki dönemde kişinin kendine ait olmayanı yıkması, kendisine iyi gelen ya da gelmeyen konulara dair düşünmesi, bunlarla yüzleşmesi, fiziksel çevre değişiklikleri, duygusal onarım aşamaları kolay olmayan sancılı bir süreci doğurabilmektedir. Kaosu ve bilinmezliği beraberinde getiren bu zaman diliminde, yeniden inşa sürecindeki değişimler kişiye kendi özünün sinyalini verdikçe, kişi bu sürecin uzun ancak katlanmaya değer olduğunun ayrımına varabilmektedir.

Sonuç olarak, sınırlarının aşıldığının farkına varıp bu sınırları onarmak isteyen kişilerin kendilerini dinleyerek, tanıyarak, kendi seçimleri doğrultusunda hareket ederek, kendilerini en iyi şekillerde tanımlayan sınırları yaratmaları, duygusal ve fiziksel bağlamda kendilerine ait yerleri belirlemeleri kişilerin yaşamlarını daha özgür ve onlara ait hale getirmelerini sağlayabilmektedir.

Sergi bu konu bağlamında, hem duygusal olarak hem de fiziksel olarak aşılan sınırlarımıza ve aşımdan dolayı meydana gelen kaosa, kayıp haline değinirken öte yandan sınırın oluşturulma aşamasına ve bu yolda oluşabilecek zorluklara da değinerek en sonunda kendimize sormamız gereken temel soruyu ortaya koymaktadır.

Sanatçılar & Eserler

Balkan Karışman

Displacement

1870 X 1130

Realtime, Artwork

Buğra Erol

Good Old Sunny Days, 2019

140 x 160 cm

Tuval üzeri akrilik boya

Ece Eldek

What I am, 2022

180 x 25 cm

4 mm

Enstalasyon – Gümüş Ayna

Fotoğraf : Nazlı Erdemirel

Hilal Çınar

Kendine Ait Sınır, Kendine Ait Parça, 2021

120 cm X 120 cm

Kalıp ile şekillendirme sıraltı dekor

1050 C.

Lal Batman

You Never Make Me Feel Safe, 2022

140cm x 90cm 4,5 d

Dokulu gravür kağıdı üzerine giclee baskı

Lal Batman

Hide and Seek, 2022

360 lt soil and convex mirror

Photo : Kayhan Kaygusuz

Metin Özgör

İsimsiz, 2020

90 x 90 cm

Tuval üzeri akrilik boya

Nesli Türk

Gel – Git, 2018

210 x 109 cm

Tuval üzerine karışık teknik

Özge Enginöz

Hafıza, 2019

40 x 30 cm

Kolaj

Fotoğraf: Özge Enginöz

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
08 TEM PZT
-
09 TEM SAL
1

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (9 Temmuz)

Akbank Sanat

10 TEM ÇAR
1

18:30

Söyleşi Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi Sanatçı Konuşmaları - 2

Akbank Sanat

11 TEM PER
1

18:00

Seminer Bütüncül Yerleştirme

Çevirimiçi Platform – Zoom

12 TEM CUM
-
13 TEM CMT
-
14 TEM PAZ
-
15 TEM PZT
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

16 TEM SAL
2

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (16 Temmuz)

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

17 TEM ÇAR
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

18 TEM PER
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

19 TEM CUM
-
20 TEM CMT
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

14:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

21 TEM PAZ
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

13:30

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

22 TEM PZT
-
23 TEM SAL
1

18:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (23 Temmuz)

Akbank Sanat

24 TEM ÇAR
-
25 TEM PER
-
26 TEM CUM
-
27 TEM CMT
-
28 TEM PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun