SERGİ

Uyum Sağlama Paradoksu

SERGİ
Uyum Sağlama Paradoksu

Nurgül Yardım Meriçliler

Mimar, araştırmacı ve iletişim uzmanıdır. 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden yüksek onur derecesiyle mezun olduktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi Disiplinlerarası Kentsel Tasarım programını tamamlamıştır. 2023 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden İletişim alanındaki doktora derecesini, Londra'daki makerspaceler üzerine yazdığı tezi ile almıştır. 2011-2018 yılları arasında Emre Arolat Architecture ve Bahadır Kul Architects ofislerinde mimar ve iletişim direktörü olarak çalışmış; aynı dönemde, Yeni Yüzyıl Üniversitesi mimarlık lisans bölümünde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak bulunmuş, farklı mimarlık stüdyolarında davetli jüri üyelikleri yapmıştır. Halen Somerset House Studios çatısı altında yer alan ve kurucu olduğu Anylab’ de; sanat, mimari ve iletişim arakesitindeki bireysel ve kolektif çalışmalarını sürdürmektedir. Son işlerinden biri Pop-Up Makerlands, açık çağrıda beşyüzeye yakın proje arasından seçilerek 2021 Londra Tasarım Bienali'nde sergilenmiştir. Tasarımcılar, mimarlar ve sanatçılarla söyleşilerin gerçekleştiği Anylabtalks podcastinin yapımcısı ve sunucusudur. 2022 yılından bu yana, New London Architecture ile işbirliği içinde İstanbul Arcitecture Diary’nin editörlüğünü yapmakta, "Sense of Place" isimli haftalık bir bülten yayınlamaktadır.

Uyum Sağlama Paradoksu

Uyum sağlama; farklı koşullar ile karşılaşıldığında davranışını ayarlama hali veya değişen durumlara uygun tepkiler verme kapasitesi olarak tanımlanabilir. Uyum sağlayan insanın zihninde olanakların, hayallerin ve zorlukların olduğunu kabul edebiliriz. Bu sebeple kişinin kimliği, nerede bulunduğu, bakış açısı veya düşünce şekli onun neden uyum sağlamak istediğine veya istemediğine dair bir tartışma başlatabilir.

Uyum Sağlama Paradoksu’nun odak noktasında insanın uyumu ve direnci yer almaktadır. Bu ikilem sergiye adını veren durumu tarif ederken, bir yandan da insanların uyum sağlamak için değişmesini, uyum sağlamamak için çevrelerini kendilerine göre değiştirmesini veya bir arayış içinde yeni durumlar yaratmayı tercih edebileceklerini anlatır. “İnsan ve Süpermen” adlı dramında George Bernard Shaw şöyle der; “Makul insan kendini dünyaya uydurur; makul olmayan ise dünyayı kendisine uydurmakta ısrar eder; tam da bu sebepten, bütün ilerleme makul olmayan insana bağlıdır.” O halde, makul olup uyum sağlamak ilerlemeyi önleyen basit bir seçim midir? Bizlerin ilerlemek için yaşantılarımızda uyum sağlamayı kabullenmek ya da direnç göstermeyi seçmekten başka alternatiflerimiz var mıdır?

Sergiye davet edilen sanatçılar bu sorulara cevap olarak kendi “uyumlu hallerini” eserleriyle paylaşırken, bir yandan izleyicinin “uyum” kavramına mesafelenerek bakmasını sağlayacaklar. Sanatçılar eserlerinde “uyum sağlamayı”, “uyum arayışlarını” ve “uyuma karşı koyan” durumları da temsil edecekler. Bu eserler kendi başlarına var olmaları için birbirlerine alan açarken bir yandan da birbirlerine olan etkileriyle seyirci için yeni durumlar ve söylemler oluşturacaklar.

Uyum sağlayan, kendini hayatın akışına bırakmayı tercih eden, uyumlanırken doğa ile hemhal olan işlerden biri Nastja Säde Rönkkö’nün açık ve sınırsız bir doğal çevrede atın üzerine gözlerini bağlayıp binmesi ve bu performansını kaydettiği Take Me Anywhere. Bu uyumlu hali yaşatan diğer bir eser Yaşam Şaşmazer’in Büstler serisinden biri olan İsimsiz (U.T). Bu büst ahşaptan oyulmuş ancak kısmen yosun ve mantar tarafından kaplanmış bir heykel. Eserin hava koşullarına duyarlı, zamanla değişen ve nihayetinde çürümesi muhtemel organik, parçalanabilir malzeme tercihleri uyumu sorgulamak için başlı başına bir bağlam oluşturuyor. Uyumun doğa ile ilişkisini başka bir açıdan anlamak için Alper Aydın’ın İsimsiz yerleştirmesinden iki fotoğraf bulunuyor. Aydın’ın bir performans olarak açık bir alandaki çimlerin üzerine bıraktığı bir halının altındaki yeşilliğin ışığını engelleyerek onları soldurmasını bize gösteriyor. Sanatçı bunu, bir yerin geçici bir duruma bile nasıl uyum sağladığını ancak bu uyumun iyi veya kötü olarak nitelendirilmesinin yine bir bakış açısı olduğunu bize anlatıyor. Güneşsiz kalmaya uyum sağlayan ve değişen çimler, güneş almaya tekrar başladığında ise yine yeşil ve parlak eski hallerine - bir süre sonra da olsa - geri dönüyor. Bu eser sadece uyum sağlamayı sorgulattığı için değil sanat ve doğa arasındaki paralellikleri de yansıttığı için de önemli.

Sergide uyum sağlamak yerine uyumu arayan eserlerde bir grup oluşturuyor. Uyumun sonucunda neler olacak, bir değişim mi, yoksa eskiye dönüş mi? Hatta bu bir tereddüt müdür? Nermin Er’in son derece sabırlı ve titiz bir şekilde kesip biçtiği kağıtlarda akışkan bir zaman algısını Arama Çizgileri isimli eserde görüyoruz. Bu 48 adet kağıt rölyef sanatçının gündelik hayattan anlık kesitler alarak bize çerçeveleyerek aktardığı zamanları temsil ediyor. Tanıdık veya yeni durumlar ile karşılaşan sanatçının tasviri bir uyum sağlama arayışı olarak değerlendirilebilir. Sergi yerleşimi bağlamında bu eserin tek bir yüzey yerine farklı yüzeylere konumlanması da bu bağlamı göstermesi için önemlidir. Aynı şekilde çarpıcı bir eser olan Never Be, sergiye girdiğimiz andan beri hem tekniği hem boyutu hem de yerleşimiyle fark edilen bir eser. Alicia Eggert bu yerleştirmesiyle, izleyicileri sadece dünyanın nasıl olduğu hakkında değil, aynı zamanda nasıl olabileceği hakkında da düşünmeye teşvik ediyor. Vivienne Griffin’in Shrine of Our Times kompozisyonu, hayatlarımızdaki değişimlere bakarken, modern yaşam için ihtiyaç olarak konumlanan durumları fark etmek için var. Bu eser sanatçının “kişinin kendini değiştirme gücü” üzerine bir arayışı tanımlıyor. Tıpkı, Alicia Eggert’in farklı tercihleri temsil eden işi gibi Defne Tesal, Tereddüt isimli yerleştirmesinde içimizdeki arayış halini yansıtıyor. Uyum sağlamanın aslında bir araf olabileceğini söyleyen serginin en güçlü işlerinden biri. Bu yerleştirmenin çevresindeki alanda izleyicilerin dolanması için bir koridor bırakılıyor. Acaba burası uyum sağlamak için bir deneyim alanı olabilir mi diye soruyoruz.

Bu uyumu arayan işlerin içinde de var olan direnç hali uyuma tepki gösteren bir grup işte daha da öne çıkıyor. Uyumsuzluğun arkasında yatan nedenler neler? Değişimlerin, belirsizliklerin ve yeniliklerin olduğu bir dünyada, uyum sağlamak yerine direnç göstermeli ve hatta tepki vermeli miyiz? James Thompson’ın Recording Performance performans kaydının ana vurgusu kent belleğinde yer eden mekanların istenmeyen değişimler karşısındaki kayıp halleri. Sanatçı bu örnek üzerinden “uyum sağlamayı” eleştiren bir tarafta yer alıyor. Kelly Richardson’ın Journey To The After adlı işi yine uyum, direnç ve değişim, bağlamında ele alınacak bir çalışma. 3 adet yanyana asılı ekranın birleştiren sanatçı bununla bir deniz ve gökyüzü yaratıyor. İşte tam burada sallanan göz yaşartıcı gaz kutularını rahatsız edici seslerle ve üzerindeki kelebeklerle görüyoruz. Bu esere bakarken aklımızdan şu sorunun geçmemesi imkansızdır; Uyum sağlayınca her şey bu kadar güzel midir, yoksa tepkinin ve protestonun gücüne daha fazla inanmak mı gerekir? Bu soruya benzer bir soruyu Sinan Logie ’nin Akışkan Yapılar Faz 21 eserine de sormak mümkün. Keskin ve net görünen bir yapısallığın ardında uyumsuz bir pürüzlü hal var. Bu eser ona dokunmak, etrafında dolaşmak için davet ediyor.

Serginin kendi içinde taşıdığı tüm bu gitgellere ithafen; eserler bir araya geldiklerinde belki de sanatçıların öngöremediği bir “uyumla” veya “uyumsuzlukla” izleyicide yeni duygular da uyandıracak. Sergi, hızlı değişimlerle tanımladığımız bir çağda “uyum sağlama” kavramını derinleştirmeyi amaçlıyor. Sergiden çıkıp hayatına devam eden izleyici, belki de uyum sağlamaktan veya sağlamamaktan keyif alıp kendi yolculuğunun farkına varacak.

Sanatçılar & Eserler

Vivienne Griffin

Shrine of Our Times, 2020

Cam ve doğal taş objeler 

Farklı boyutlar

Alicia Eggert

Never Be, 2019-2022

Neon harfler

130 x 580 x 23 cm

Alper Aydın

İsimsiz, 2015

Pigment fotoğraf baskı

60 x 90 cm

Defne Tesal

Tereddüt, 2021

Pamuk ipi, zımba, pervane

580 x 770 x 300 cm

Fotoğraf : Hadiye Cangökçe

James Thompson

Recording Performance (negative), 2019

Performans kayıt videosu 

26’42’’ 

Photo credit: Jules Lister

Kelly Richardson

Journey to the after, 2022

Video 

3 adet 4K ekran 

Nastja Säde Rönkkö

Take Me Anywhere, 2016

Video

10’

Nermin Er

Arama Çizgileri, 2019

Kağıt rölyef ve video 

15 x 15 cm 48 adet , 1’28” 

Sinan Logie

Akışkan Yapılar – Faz 21, 2021

Ahşap, çelik 

151 x  25  x 25 cm

Yaşam Şaşmazer

İsimsiz (U.T.), 2016

Ahşap, mantar, yosun 

28 x 40 x 28,5 cm

Fotoğraf : Kayhan Kaygusuz

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
11 KAS PZT
2

18:00

Seminer Modern ve Çağdaş Sanatın Hikayesi - II

Çevirimiçi Platform – Zoom

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

12 KAS SAL
2

19:00

Film The Patriotic Woman

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

13 KAS ÇAR
2

18:30

Söyleşi Aile

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

14 KAS PER
3

18:00

Seminer Sanatın Kültürü ve İdeolojisi

Çevirimiçi Platform – Zoom

18:30

Seminer Cehalet Epistemolojisi ve Kayıtsızlaşmanın Ardında

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

15 KAS CUM
1

20:00

Dans "Palma" Dans Performansı

Akbank Sanat

16 KAS CMT
4

12:00

Çocuk Akbank Çocuk Tiyatrosu "Ne Olacağım Ben?"

Akbank Sanat

12:00

Atölye İleri Dönüşüm Atölyeleri: Atık Malzemelerle Yaratıcı Baskılar

Akbank Sanat

15:00

Atölye Beden ve Kompozisyon

Akbank Sanat

15:30

Çocuk Göçmen Kuşların İzinde: Kuş Yuvası Tasarım Atölyesi (6-10 Yaş)

Akbank Sanat

17 KAS PAZ
-
18 KAS PZT
-
19 KAS SAL
1

19:00

Film The Marriage of Maria Braun

Akbank Sanat

20 KAS ÇAR
-
21 KAS PER
-
22 KAS CUM
-
23 KAS CMT
7

12:00

Çocuk Bi’ Şehir: Kayıp Seslerin Yolculuğu (5-9 Yaş)

Akbank Sanat

13:30

Çocuk Kitaplığımda Bi’İstanbul: Kitap Dekoru Atölyesi (5-9 Yaş)

Akbank Sanat

15:00

Atölye Sesin Fiziksel Boyutu

Akbank Sanat

15:00

Tiyatro Deneyim

Akbank Sanat

16:00

Atölye Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Kasım - 1. Grup)

Çevirimiçi Platform – Zoom

17:00

Tiyatro Duman

Akbank Sanat

19:00

Söyleşi Tiago Correia ve Antonio Parra ile Söyleşi

Akbank Sanat

24 KAS PAZ
1

16:00

Atölye Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Kasım - 2. Grup)

Çevirimiçi Platform – Zoom

25 KAS PZT
-
26 KAS SAL
1

19:00

Film Yesterday Girl

Akbank Sanat

27 KAS ÇAR
-
28 KAS PER
1

19:30

Söyleşi Kentsel Bellekte İz Bırakmadan

Akbank Sanat

29 KAS CUM
1

16:00

Atölye Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Kasım - 1. Grup)

Çevirimiçi Platform – Zoom

30 KAS CMT
5

12:00

Çocuk Akbank Çocuk Tiyatrosu "Ne Olacağım Ben?"

Akbank Sanat

12:00

Atölye Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Kasım - 2. Grup)

Çevirimiçi Platform – Zoom

15:00

Atölye Duyularla Oynamak

Akbank Sanat

16:00

Çocuk Ailece İleri Dönüşüm: Mozaik Atölyesi (4-8 Yaş)

Akbank Sanat

17:15

Çocuk Ailece İleri Dönüşüm: Heykel Atölyesi (4-8 Yaş)

Akbank Sanat

01 ARA PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun