“İmge Şeyler”
Sanatçı: Tommy Hartung
Küratör: Hasan Bülent Kahraman
Görüntü gerçek değildir. Yansımadır. Gerçek nesnelerdir. Nesneler olmasaydı görüntü olmazdı. Ama görüntülerin kurduğu ve ördüğü bir gerçek var. Bu doğaya dönmemekle gerçekleşiyor. Doğaya bakmak nesneyi kurmaya yeter. Ama imgeler nesnenin ve doğanın değil aynı zamanda zihnin ve belleğin bir izdüşümüdür. İmgeler böylece yansımalar değil izdüşümler olarak gerçekleşir. Özgül birer gerçekliktir imgeler.
Tommy Hartung’un yapıtı nesnenin varlık yapısını aşmaya çalışıyor. Onun doğal konumunu doğa ötesi ve zihinsel bir düzeye çıkarma kaygısını güdüyor. Gerçeğin doğayla koparılmış ilişkisinde yeni bir düzey ve düzlem tasarlıyor. Bu insana da yeni bir düzlem tasavvur etmektir. İnsan sözcüklerle ve dille mevcuttur. Bir anlatıcıdır insan. Bunun kurmaca olup olmaması o derecede önemli değildir. Anlatının kendisidir önemli olan. Anlatı daima gerçeğin ötesindedir. Her anlatı öte anlatıdır/meta-anlatıdır. Hartung dili görselleştirerek anlatıyı imgeleştirerek insanı kendi varoluşunu yeniden sorgulamaya itiyor. İnsan bu kez, Hartung’un işlernde imgelerin ve anlatıların içindedir ama görünmez. Çünkü imge ve anlatı varsa ve o imge ve anlatı yeniden kurgulanmışsa insan oradadır ve mevcuttur. Bu insanın doğa dışı olarak kendisi oluşunun ilk evresidir. Artık şeyler yoktur, imge şeyler vardır ve artık onlar insanı türetmektedir. Üstelik imge tekil değil çoğuldur. İmgelerin imgeleri ürettiği, imgelerin imgeler aracılığıyla üretildiği bir kesitte ve katmandayız. Hartung bu yeni evrenin kurucusudur.
Tommy Hartung'un çalışmaları, İstanbul Kongre Merkezi - Lütfi Kırdar Rumeli Salonu’nda yer alan Akbank Sanat A1 – 100 standında görülebilir.
Fuar giriş biletleri Mobilet üzerinden temin edilebilir.
Eser Bilgisi:
TOMMY HARTUNG
Imitating Nature Without Pity, 2018
360 derece sarmal video kolaj, dokunmatik ekran Dokunmatik ekran
27”, Video: 360 derece
Ed 1/7