Küratörler: Levent Çalıkoğlu, Peter Cross, Alice Sharp
Sanatçılar: Kiran Kaur Brar, Adam Chodzko, Melanie Manchot, Mike Nelson, Olaf Nicolai, Zineb Sedira
Ünlü Türk şairi ve politik figürü Nâzım Hikmet'in şiir kitabı Dönüşü Olmayan Yolculuk'tan etkilenmiş olan bu proje, Türk göçünün güncel sanat üzerindeki etkilerini incelemektedir. Geriye Dönüşü Olmayan Yolculuk, üç kentte meydana gelen bir projedir: İstanbul, Londra ve Berlin. Her kentin farklı kimliği, farklı tarihleri ve göç fenomeniyle ilişkileri üç farklı fakat güçlü bir biçimde birbiriyle ilişkili sergiyle sonuçlanmıştır.
Bu projede, Almanya, Büyük Britanya ve Türkiye'den sanatçılar son elli yılki bu göçün çevresindeki temaları ortaya çıkarmaktadır. Bir kez planlandığıve gerçekleştirildiği anda göç, Almanya’nın misafir işçi programları gibi, dünya ölçeğinde sürekli hareket halindeki milyonlarca insanı kapsayan küresel bir olgu haline geldi. Göç, tartışmalı olarak, evrensel bir güncel durumdur. Fakat göçün tarihi, kendi yolculuğunu başlatan her insanınki kadar bireyseldir.
Bu projedeki sanatçıların birçoğu göç etmiştir ya da göç geçmişinden gelmektedir. Hepsi, ülkelerarası insan değişiminin ve arzunun bu çalkantılı ve parçalı alanında üretiyorlar.