Bilim, Teknoloji, Toplum Muhabbetleri etkinlik serisinin ilk konuğu Tactical Media kurucularından Hollandalı medya teorisyeni ve internet eleştirmeni Geert Lovink. Bu etkinlikte Geert Lovink’in Otonom Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan Sosyal Medyanın Dipsiz Kuyusu adlı kitabından yola çıkarak sosyal medyanın bilgi / iktidar üretimiyle ilişkisi eleştirel bir perspektifle irdelenecek. Sosyal medyanın toplumsal çatışmalar ve güç ilişkilerinin inşasında oynadığı role odaklanarak, hem onun karşısında hem de onunla birlikte daha demokratik ve özgür bir toplumsallığı nasıl kurabileceğimiz tartışılacak.
Geert Lovink Hollandalı bir medya teorisyeni, internet eleştirmeni ve Uncanny Networks (2002), Dark Fiber (2002), My First Recession (2003), Zero
Comments (2007), Networks Without a Cause (2012) and Social Media Abyss (2016) kitaplarının yazarıdır. 2004 yılında Amsterdam University of Applied Sciences kapsamında Institute of Network Cultures’ı kurmuştur. Bu kurum konferanslar yapmakta, yayınlar çıkarmakta ve Video Vortex(çevirimiçi video), Unlike Us (sosyal medya alternatifi), Critical Point of View (Wikipedia), Society of the Query (arama kültürü), MoneyLab (sanatta internet-temelli gelir modeli) gibi araştırma ağları kurmaktadır. Son dönem projeleri dijital yayınlar ve sanat eleştirisinin geleceği ile ilgilidir. Lovink aynı zamanda European Graduate School’da (Saas-Fee/Malta) doktora öğrencilerine danışmanlık yapmaktadır.
Ebru Yetişkin 1999 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Louis Pasteur Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversite’sinde Bilim, Teknoloji, Toplum yüksek lisansını tamamladıktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde “B(ağ)sal Düşünce” başlıklı teziyle doktora derecesini aldı. 2015 yılında doçent ünvanını kazanan Yetişkin’in küratöryal araştırmaları arasında Kakofoni (2013), Bilinmeyen Kod (2014), Dalgalar (2015), İllüzyonoskop (2017), Arayüzler (2018) sergileri ile Bulaşan Bedenler: Ağ Siyaseti (2015-2016) ve Günümüz Sanatı // Bir Başka gibi kamuya açık etkinlik serileri yer almaktadır. Editörlüğünü yaptığı yayınlar ise Toplumbilim: Postkolonyal Düşünce Özel Sayısı ve şair robot Deniz Yılmaz’ın Diğerleri Gibi adlı kitabıdır. 2003 yılından beri Ebru Yetişkin, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
Etkinlikte simültane çeviri yapılacaktır.
Etkinlik ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi bir saat öncesinden Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.