Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması
Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması, çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri desteklemek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenmektedir. Yarışma başvuruları 26 Nisan - 21 Haziran tarihleri arasında alınacak ve yapılan başvurular jüri tarafından değerlendirildikten sonra sergilenmek üzere seçilecek eserler 14 Eylül – 4 Kasım 2023 tarihleri arasında Akbank Sanat’ta düzenlenecek olan sergiyle sanatseverlere sunulacaktır.
* Yarışma Şartnamesi için tıklayınız.
* Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması’na başvurular sona ermiştir. Sorularınız için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Yarışmamıza göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz.
Jüri Üyeleri:
Derya Bigalı (Akbank Sanat Müdürü)
Hakan Çarmıklı (Koleksiyoner)
Cevdet Erek (Sanatçı)
Gönül Nuhoğlu (Resim ve Heykel Müzeleri Derneği Başkan Yrd.)
Ferhat Özgür (Sanatçı – Yazar)
Sergi küratörü:
Ferhat Özgür
Ödüller:
Jüri değerlendirmesi sonucunda Akbank Sanat’taki fiziksel sergide yer almak üzere seçilen bütün sanatçılara 8.000 TL. ödül verilecektir.
Yarışma teması:
CONATUS
“Conatus”, Baruch Spinoza’nın (1632-1677) 17.yüzyılın ortalarında tamamladığı “Ethica”’sının üçüncü kitabında etraflıca yer verdiği bir kavram olarak birçok olguya işaret ediyor. Kendini korumak, var oluşu sürdürmek ve güçlendirmek gibi, insanı işlevselliğe sevk eden edimlerle kökensel bir bağlılık içerisinde olan Conatus, bireyin en iyi şekilde var olmak ve hayatta kalmak için gösterdiği ısrar ve çabanın yanı sıra bir tür kendini gerçekleştirme etiğini de işaret ediyor. Conatus, insanın tüm dürtülerini, eğilimlerini ve duygusal yaşantısını belirleyen bir ilke olup, özgürlük ve mutluluk için vazgeçilmedir. Bizlere “Dalga geçmemeli, ağlayıp sızlamamalı, nefret etmemeli ama anlamalıyız” der Spinoza. Ona göre varlıklar yaratıcılıkları ölçüsünde hayatta kalabilirler. Var olma çabası ne kadar güçlüyse, hayatta kalmaya yönelik arzu da o denli güçlüdür. İşte Conatus, bütün bu çabaların özünü oluşturan bir kavram olarak, herhangi bir işi yapmak için ortaya konan gayrete, zorluğa, sürekli çalışmaya ve yaratıcılığa vurgu yapıyor. Zihinsel özerkliği ve sonsuzca bir akışı kapsıyor. İnişler ve çıkışlarla dolu hayatımızda, Conatus varlığımızı dış etkenlere karşı koruyan bir kalkan ve onsuz olamayacağımız bir umut olarak beliriyor.
Sanat da hayata tutunma anlamında bir Conatus değil midir? 41.Günümüz Sanatçıları sergisi genelde sanat ve felsefe ilişkisi özelde ise düşünce tarihinin en radikal isimlerinden biri olan Spinoza’ya saygıdan hareketle sanatı da hayatın bir gerekliliği olarak Conatus bağlamı içine değerlendirerek, sanatçıları kendi öznel yorumlarını gerçekleştirmeye davet ediyor.
Ferhat Özgür
Küratör
Yararlanılan Kaynaklar:
Alev AKSÜNGER, Mevlüt ALBAYRAK, “Spinoza Felsefesinde “Conatus” Kavramı”, https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2048428
Berk Utkan Atbakan, “Spinoza’da Modus ve Conatus Kavramları Bağlamında Sevinç ve Kader Sorunu”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı, (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), 2012
Gilles Deleuze, “Spinoza: Pratik Felsefe”, (Çev.Ulus Baker), Norgunk Yay., İstanbul, 2005.
Steven Nadler, “Spinoza: Bir Yaşam”, (Çev: Anıl Duman-Murat Başekim), İletişim Yay., İstanbul, 2008.