Bir Labirent olarak Modern Dans Tarihi
Gizem Bilgen
8-9-15-16 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek olan “Bir Labirent olarak Modern Dans Tarihi” başlıklı atölye çalışması; modern dans kavramının gösteri sanatları alanında nasıl tanımlandığından yola çıkarak modern dansın yıllar içindeki gelişimine kıtalararası bir perspektiften yaklaşarak odaklanacaktır. Amerika’da doğmuş ve Avrupa’da kökleşmiş bir dans türü olan modern dansın ortaya çıkmasını hangi koşullar tetikledi ve onun kök salmasının ardında yatan dinamikler nelerdi? Hangi toplumsal ve sanatsal ihtiyaçlar modern dansın ortaya çıkmasına neden oldu? Modern dans ortaya çıktıktan sonra diğer gösteri sanatları disiplinlerini nasıl etkiledi, onlardan nasıl beslendi? Dans tiyatrosu, fiziksel tiyatro, müzikal tiyatro gibi türler arasındaki farklar neler? Sadece tarihsel bir inceleme değil aynı zamanda bilimsel ve yaratıcı alanların keşfine de odaklanacak atölye programında çeşitli dönemlere ait örnekler izlenecektir. “Bir Labirent olarak Modern Dans Tarihi”, modern dans sürecinin nasıl geliştiğini merak eden herkese açık olup, farklı bakış açılarını bir arada değerlendirmeyi ve değerli kılmayı hedefleyen bir atölye çalışmasıdır.
8 Şubat Perşembe Saat: 18:30
Standart Olandan Kaçış ve Arkaik Olana Dönüş: Modern Dansın Doğuşu, İlk Örnekler ve Modern Dansın Tescillenmesi
Isadora Duncan, Émil-Jaques Dalcroze, Rudolf Laban, Martha Graham, Mary Wigman, Kurt Jooss ve Oskar Schlemmer
9 Şubat Cuma Saat: 18:30
Fiziksel ve Duygusal Olanın Çatışması: Virtüözite ve Kavramsal Üsluplar
Merce Cunningham, Judson Dance Theater, Paul Taylor, José Limón ve Alvin Ailey
15 Şubat Perşembe Saat: 18:30
70’lerin Çok Sesliliği ve Sonrasındaki Araştırma Dönemi
Lucinda Childs, Trisha Brown, Steve Paxton, Meredith Monk, Pina Bausch, Anne Teresa de Keersmaeker, Sankai Juku, Lloyd Newson, William Forsythe, Maguy Marin, Mats Ek, Jiří Kylián, Robert Cohan, Carolyn Carlson, Jan Fabre, Alain Platel, Frédéric Flamand ve niceleri
16 Şubat Cuma Saat: 18:30
Güncel Olanın Aradalık Halleri: Method ve Sahneleme Sorunsalı
Sasha Waltz, Ohad Naharin, Wayne Mcgregor ve Dimitris Papaioannou
Etkinlik ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinden Akbank Sanat gişesinden temin edilebilir.