Festival Tarihi
Türkiye'nin en köklü caz festivali olan Akbank Caz Festivali 1991 yılında İstanbul'da düzenlenen konserler ile başladı. Dünyanın en önemli caz müzisyenlerinin yanı sıra gelecek vadeden genç kuşaktan yeni isimlerin de yıldızlarının parlamasına destek olan Festival; bugün paneller, atölyeler, film gösterimleri, dinletiler ve sosyal sorumluluk projeleriyle çok yönlü bir organizasyon haline gelmiş bulunmaktadır.
Yıllar içinde genişleyen müzikal yelpazesi kapsamında klasik ve modern cazın yanı sıra elektronik müzik ve dünya müziğinin farklı projelerine de yer veren Akbank Caz Festivali günümüzde sadece caz müziği tutkunlarının değil, çok sayıda müzikseverin de vazgeçemediği bir etkinlik konumundadır.
Akbank Sanat, Aya İrini Müzesi, Babylon, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Caddebostan Kültür Merkezi, Zorlu Center PSM, Volkswagen Arena, Nardis, Bova, Summart, Soho House, Zuhal Müzik, Tamirane gibi çok sayıda farklı mekanda gerçekleştirilen Festivalde, şimdiye kadar Cecil Taylor, Archie Shepp, Roberto Fonseca, Terje Rypdal, Miroslav Vitous, Nils Peter Molvear, Anouar Brahem Trio, Abdullah Ibrahim, Aydın Esen, Betty Carter Trio, Dave Holland, John Zorn, Cassandra Wilson, Joachim Kühn, Joe Zawinul, Anthony Braxton, McCoy Tyner, Joe Lovano, Egberto Gismonti Trio, Courtney Pine, Pharoah Sanders, Muhal Richard Abrams, Roscoe Mitchell, Arto Lindsay, Richard Bona, Max Roach, Nguyen Le, Dino Saluzzi, Jimmy Smith, Ayşe Tütüncü, Art Ensemble of Chicago, Trio 3, Aki Takase, Sam Rivers, Don Cherry, Richard Galliano, Biréli Lagrène, Stephan Micus, Steve Turre, Charles Lloyd New Quartet, Avishai Cohen "Seven Seas", Arild Andersen Trio, Maffy Falay Sextet, Dusko Goykovich Quartet, Paul Motian, The Ray Gelato Giants, Azam Ali & Niyaz, Robert Glasper Experiment, Vijay Iyer Trio, ZAZ, Christian McBride Trio, Jamie Cullum, Kenny Barron & Dave Holland, Leszek Możdżer, China Moses, Ambrose Akinmusire, Chet Faker, Bonobo, Enrico Rava, Nicholas Payton, Amir ElSaffar and Two Rivers, Saul Williams, Tony Allen, Christian Scott, Mark Guiliana, Chucho Valdés & Gonzalo Rubalcaba , Shabaka & The Ancestors, Ala.Ni, Howe Gelb Piano Trio, The Bad Plus, Till Brönner, Aydın Esen Group & Can Kozlu, Omer Avital Qantar, Shinya Fukumori Trio, The Comet Is Coming, Ezra Collective, Nubya Garcia, Bugge Wesseltoft & Erkan Oğur & Friends, Charles Llyod Sky Trio feat. Gerald Clayton & Marvin Sewell, The James Carter Organ Trio, Sarah Mccoy, Mats Eilertsen Trio, Jakob Bro Trio feat. Jowy Baron & Thomas Morgan, Vaudou Game, Alfa Mist, KOKOROKO gibi farklı kuşaklardan, caz ve farklı müzik türlerinden birçok önemli isim yer aldı.
Akbank Caz Festivali; Ustalara Saygı, Avrupa’dan Caz, Cazda İngiliz Çıkartması, Festivale Özel, Caz ve Ötesi, Civardakiler, Caz Odada, Caz Saati, Kampüste Caz, Liselerde Caz ve Atölyeler gibi temalar altında, programında her yıl birçok farklı yeniliği katılımcılarına sunuyor. 2006 yılından itibaren gerçekleştirdiği Kampüste Caz konserleri ile İstanbul'un dışında Türkiye'nin birçok kentine ulaştı. Kampüste Caz konserleri Ankara, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Eskişehir, Trabzon, Adana, Erzurum, Kayseri, Kars ve daha birçok şehirde düzenlendi. 2011’den bu yana festival programında yer alan “Liselerde Caz” atölyeleri; lise çağındaki gençlere ulaşarak caz müziğini tanıtıp, sevdirmeyi amaçladı ve lise öğrencileriyle caz müzisyenlerini bir araya getirdi. Akbank Caz Festivali, 2010 yılında geçmiş yıllarını özetleyen özel bir derleme albüm, retrospektif bir belgesel ve kitap çalışması ile yirminci yılını taçlandırdı. 20. Akbank Caz Festivali, 2011 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri'nde, "Kurumsal Sosyal Sorumluluk - Kültür Sanat" kategorisi ödülünü aldı. 2015 yılında 25. yılını kutlayan festival günümüz Türkiye caz sahnesinden geniş bir seçki sunduğu 2 CD’lik bir albüm hazırladı. Çeyrek asrın anısına sınırlı sayıda basılan bir plak çalışması da gerçekleştiren festival, bu albümde 1960’lı ve 70’li yılların Türkiye caz panoramasına dair küçük bir kesit sundu.
Akbank Caz Festivali, 2020 yılına gelindiğinde, 30. yılını misyonuna yaraşır özel bir proje ile kutladı. Tüm dinamiklerin değiştiği, konserlerin yapılamadığı, etkinliklerin ötelendiği pandemi döneminde de hızını kesmeyerek Türk Cazının bulunduğu noktayı kayıt altına almak için arşiv niteliğinde bir çalışmaya imza attı. İçinde özel kayıtların yer aldığı, söyleşileriyle, belgesel çekimleriyle 30 yılın röntgenini çeken retrospektif bir çalışmaya start veren Akbank Caz Festivali böylelikle, pandemi döneminin tüm kısıtlarına rağmen yaratıcılığı desteklerken Türk caz dünyasına da etkili, anlamlı ve kalıcı bir eser bırakmayı amaçladı.
Akbank Caz Festivali’nin 30. yılına özel kayıtlarla; 30 özgün beste ve 80’e yakın sanatçının performansını kapsayan çalışma sadece albüm olarak değil, kayıt süreci ve sanatçı söyleşilerinden oluşacak belgesel boyutuyla da hem geçmiş 30 yılın hem de dönemin ruhunu yansıtması bakımından önemli bir değer taşıdı.
Bunlara ek olarak, Akbank Caz Festivali, 30. yılını kutlamak için “Yıl Boyu Caz” konsepti altında beş konser; pandemi süresince de , Instagramdan canlı olarak yayınlanan ve sanatçıların ev konserlerine yer veren, “Evin Caz Hali” başlıklı on altı konser gerçekleştirdi.
Takipçileriyle olan iletişimini sosyal medya kanalları üzerinden de farklı bir boyuta taşıyan Akbank Caz Festivali dijital medyada ses getiren çeşitli projelere imza attı. Festival, Akbank Caz Festivali Tişört Tasarım Yarışması ve Akbank Caz Radyosu isimli sosyal medya projeleriyle Stevie Awards ve Creativity International Awards'da çeşitli ödüller aldı.
Akbank Caz Festivali, Avrupa Caz Festivalleri Derneği olan European Jazz Network üyesidir.