“1980’li Yılları Okumak: Sanat-Siyaset İlişkileri”
Doç.Dr. Esra Aliçavuşoğlu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)
1980’li yıllar Türkiye sanat üretiminde pek çok kırılmanın yaşandığı yıllar olarak nitelendirilebilir. Türkiye, bu yıllara bir askeri darbeyle girmiş ve bu askeri darbe sonrasında neo-liberal ekonomi politikalarına eklemlenmiştir. Sanatsal dil açısından belki de en cesur üretimlere sahne olan bu yıllar, sanat tarihi yazımının da piyasa oluşumu doğrultusunda yeniden ele alındığı yıllardır. Bu konuşma 1980’li yıllardaki sanat üretimini ve sanat tarihi yazımını tüm yönleriyle tartışmayı hedeflemektedir.
Esra Aliçavuşoğlu
1996’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı kurumda, 1999’da yüksek lisansını; 2005’te ise “1980 Sonrası Türk Sanatı’nda Sanatçının Yaratımında Kendilik Temsili” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. 2000’de University of The Arts London Central Saint Martins’de “Curatorial Studies” alanında kurslara katıldı. 1996-2002 yılları arasında; Cumhuriyet’te kültür-sanat muhabirliği, Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkarılan Sanat Dünyamız dergisinde editörlük, Tarih Vakfı İstanbul Dergisi’nde Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. 2006-2013 yılları arasında Cumhuriyet’te ve tasarım kültürü dergisi Arredamento Mimarlık’ta sanat eleştirileri ve yazıları yazdı. 2013’de Doçent oldu; halen sanat tarihi derslerini verdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği kurucu üyesi ve AIAS – International Association of Independent Art and Design Schools’da editörlük görevi bulunmaktadır. Aliçavuşoğlu’nun ulusal ve uluslararası pek çok akademik yayında makaleleri yayınlanmıştır.
Etkinlik ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinde Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.