Seminer: Çağdaş Sanat ve Küratörlük Faaliyetine Hukuksal Bakış
Konuşmacı: Sadife Karataş Kural
Seminere Dair: Fikri hukukun koruma alanı, eser sahibinin temel hakların neler olduğu, bu çerçevede küratörlük kapsamında yapılan çalışmaların hukuki boyutunun irdelenmesi; sanatçı- koleksiyoner veya sanatçı- küratör- sanat kurumları arasındaki ilişkilerin, eser ödünç alımlarının, sergi organizasyonlarının ve sergilenen eserlerin fikri mülkiyet haklarının yasal ve sözleşmesel boyutunun değerlendirilmesi. Fikri hukukun koruma alanı, eser sahibinin temel hakların neler olduğu, bu çerçevede küratörlük kapsamında yapılan çalışmaların hukuki boyutunun irdelenmesi; sanatçı - koleksiyoner veya sanatçı- küratör- sanat kurumları arasındaki ilişkilerin, eser ödünç alımlarının, sergi organizasyonlarının ve sergilenen eserlerin fikri mülkiyet haklarının yasal ve sözleşmesel boyutunun değerlendirilmesi.
Konuşmacı Hakkında: 1990 İ.Ü. Hukuk Fakültesi mezunu. Fikri mülkiyet hukuku alanında çalışmalarına 1996 yılında meslek birlikleri ile başladı. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 2001 değişikliklerinde, TBMM Alt Komisyon çalışmalarında aktif görev aldı. Fikri mülkiyet alanında çeşitli toplantı ve seminerlerde tebliğler sundu; makaleler yayınladı; konuk olarak çeşitli üniversitelerde uygulamalı ve teorik dersler verdi. Avrupa Konseyi’nin “Ulusal Kültür Politikası Değerlendirme Raporu”na yönelik olarak yürütülen sivil toplum örgütleri çalışmasının yasal düzenlemelere ilişkin bölümünün yazım ve sunumunda yer aldı. Kültür sanat organizasyonları, tasarım, marka, yayıncılık, yapımcılık, müzecilik, koleksiyonerlik başta olmak üzere fikri mülkiyeti içinde barındıran birçok alanda çalışmalar gerçekleştirmekte, kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin yapılanma ve çalışmalarına hukuki danışmanlık yapmakta, davalarını yürütmekte ve yarı zamanlı öğretim üyesi olarak Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde tasarım hukuku derslerini sürdürmektedir.
Tek seminer ücreti 100 TL. olup, katılımcı sayısı 20 kişi ile sınırlıdır.
Tek seminere katılım için biletler etkinlikten bir gün öncesine kadar Açık Diyalog Istanbul hesabına ya da etkinlik günü yalnızca mekan gişelerinden nakit ödeme yapılarak temin edilebilir. Detaylı bilgi için: apply@curatingcontemporaryart.org