Felsefe Seminerleri - Dijital Teknolojiler, Eleştiri ve Toplum
“Cehalet Epistemolojisi ve Kayıtsızlaşmanın Ardında”
Konuşmacı: Ebru Yetişkin
Moderatör: Emre Şan
Çağdaş cehalet epistemologları, cehaletin ve kayıtsızlığın artık sadece bilgisizlik ve bir bilgi eksikliği sorunu olarak tanımlanamayacağını, toplumsal olarak inşa edildiğini ve öğrenildiğini ikna edici bir şekilde ortaya koydular. Böylelikle cahilliğin ve kayıtsızlığın benimsenmesi ve değer sayılmasının ardında felsefi, siyasi ve ekonomi-psikolojik bir kültürel üretim hattı ortaya çıktı. Bu kültürel hattın içinde kakofoni, bitkinlik tasarımı, aptallık, ırkçılık, sistematik yok sayma ve yıkıcılık gibi nekropolitik unsurlar da yer almakta. Dijital teknolojilere eleştirel bir perspektif sunan bu seminerde, cehalet epistemolojisi üzerine yapılan son çalışmalardan yararlanarak, günümüz toplumsallığına dair çok disiplinli bir okuma yapılacak. Günümüzde tekno-feodalizmin yarattığı yaşam ve ölüm süreçleri içinde cehaleti ve kayıtsızlığı benimsemekte acaba nasıl bir güç bulmaktayız?
Ebru Yetişkin, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doçent olarak görev yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi Radyo-TV-Sinema Bölümünde tamamladığı lisans eğitiminden sonra yüksek lisans eğitimini gördüğü Louis Pasteur Üniversitesi ile İTÜ’de bilimsel bilgi üretimindeki belirsizliğin politika üretim süreçlerine etkisi ile ilgili çalışmıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim dalında yazdığı “B(ağ)sal Düşünce” başlıklı doktora tez sürecinde Ecole Nationale des Mines de Paris, İnovasyon Sosyolojisi Merkez’'nde Bruno Latour ve Antoine Hennion danışmanlığında misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. Küratöryal araştırmaları arasında birçok ulusal ve uluslararası sergi, atölye, festival ve kamuya açık seminer bulunmaktadır. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cendere Sanat Müzesi danışmanı ve küratörü ve FEMeeting – Women in Art, Science and Technology inisiyatifinin kurucu üyesidir. 2022 yılında bilim, teknoloji ve sanat arakesitinde yaptığı yenilikçi çalışmaları nedeniyle Rosalind Franklin Vakfı Bilim Ödülü’nü kazanmıştır.
* Bu seminere katılmak için sayfa üzerindeki "Kayıt Ol" butonunu kullanarak kaydınızı oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyenizi alabilirsiniz. Kayıtlar etkinlik tarihinden 1 hafta önce (07.11.2024, 18:30'da) açılacak ve "Kayıt Ol" butonu görünür hale gelecektir. Katılım 120 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.
** Etkinlik kaydını tamamlayıp davetiyesini alan katılımcılarımızın etkinlikten en az 15 dakika önce alanda olmaları rica olunur. Etkinlik saatinde kapılar kapanacaktır.