Dijital Sezgiler Sergisi Konuşma Serisi:
Yapay Zeka, Sanat ve Diğer Yanlış Anlamalar
Moderatör: Helena Nikonole
Konuşmacı: Ekmel Ertan
Dijital Sezgiler sergisi paralelinde gerçekleşen konuşma serisinin bu seferki konuğu; küratör, sanatçı ve eğitimci Ekmel Ertan.
“Makinelerin bazı işleri insan beynine nazaran çok daha çabuk yapabilmelerine mukabil anlayış yani alış kapasiteleri büyük bir salonu doldurabilecek kadar büyük olanlarında bile tenevvü bakımından insan beyninden çok düşüktür. İnsan beyninin kendi kendini kendi inisiyatifi ile tekemmül ettirmesine mukabil makine yapıldığı gibi kalmaktadır. Bununla beraber kendi kendisini tekemmül ettiren makine tasarlamak mümkündür. Fakat kanaatimce insan beyni ile makine arasındaki asıl fark, insan beyninin estetik mahiyette müessirleri alıp onlar üzerinde işleyebilmesi ve yine estetik mahiyette olan kararlar verebilmesine, verilen bir işi yapıp yapmamak hususunda kendisini serbest hissetmesine mukabil makinede bu vasıfların benzerlerinin yok oluşudur.” (ARF, 1959)
60’lardan bu yana çok şey değişti elbet ama bazı tartışmalar zamansız gibi. Bu konuşma tarihçesinin yanı sıra, yapay zeka ve sanat ilişkisi üzerine bir dizi düşünce ve spekülasyon içerecek.
Ekmel Ertan (01.2023)
* ARF, C., ORD. PROF.DR. (1959). MAKİNE DÜŞÜNEBİLİR Mİ VE NASIL DÜŞÜNEBİLİR? (1st ed., pp. 91-103). ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ; ÜNİVERSİTE ÇALIŞMALARINI MUHİTE YAYMA VE HALK EĞİTİMİ YAYINLARI KONFERANSLAR SERİSİ, No.1; ERZURUM-1959.
Ekmel Ertan
Ekmel Ertan küratör, kültür yöneticisi, sanatçı ve eğitimci olarak çalışmaktadır. İstanbul merkezli amberPlatform/BIS'in (Beden-Süreç Sanatları Derneği) kurucusu ve sanat direktörü olan Ertan, 2007-2015 yılları arasında İstanbul'da düzenlenen uluslararası "amber Sanat ve Teknoloji Festivali"nin ve 2021'de düzenlenen amberNetworkFestival'in direktörüdür. Türkiye'de ve yurtdışında yeni medya alanında bağımsız küratör olarak çalışmaktadır. 1999 ‘dan beri çeşitli üniversitelerde yeni medya sanatı ve tasarımı dersleri veren Ertan, 2007 yılından bu yana BIS adına AB destekli çok ortaklı uluslararası projelerin saha koordinatörlüğü veya direktörlüğünü yürütmüştür. Ertan, Berlin ve İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır.
Helena Nikonole
Helena Nikonole, şu anda İstanbul'da yaşayan, yeni medya sanatçısı, bağımsız küratör ve eğitimcidir. İlgi alanları hibrit sanat, biyo-göstergebilim ve Yapay Zekayı kapsar. Çalışmalarının bir kısmı, insan sonrası geleceğin ütopik senaryolarına adanmışken, bir kısmı distopik şimdiki zamana ve teknolojiye eleştirel yaklaşıma odaklanır.
* Etkinlik ücretsizdir. Katılım 120 kişi ile sınırlı olup etkinlik giriş davetiyeleri etkinlikten 1 saat öncesinden itibaren Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilecektir.