“Nöro-Felsefe Açısından Bellek ve Psikanaliz”
Psikanalitik kuram ve uygulama modern nöro-biyolojik kavramların henüz yerleşmediği bir dönemde gelişmişti. Dolayısıyla psikanalizin hafıza anlayışı günlük yaşamda hafızayı kavrayışımızdan önemli bir farklılık göstermez.
Bugün hafızanın oldukça kompleks bir beyin işlevi olduğunu biliyoruz. Hafızanın pek çok alt gurubu vardır. Psikanalizde ele alınan hafıza günümüz nöro-biyolojisinde “otobiyografik hafıza” adı verilen beyin işlevidir. Konuşmada bu işlevin insan duygu, düşünce ve davranışlarının belirlenmesinde ne ölçüde etkili olabileceği de tartışılacaktır.
Saffet Murat Tura 1980 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra iki yıl beyin fizyolojisi üzerine çalıştı. 1986 yılında psikiyatri uzmanlık eğitimini tamamladı. 1993 yılında İmago Psikoterapi Merkezini kurdu. Psikiyatri, Psikanaliz, Felsefe ve Politika konularında makaleleri, çevirileri yayınlandı. Metis Ötekini Dinlemek dizisinin editörlüğünü yaptı. Başlıca eserleri: Freud’dan Lacan’a Psikanaliz (1. Baskı Ayrıntı, 1989), Günümüzde Psikoterapi ( Metis, 2000), Şeyh ve Arzu (Metis, 2002), Histerik Bilinç (Metis, 2007), Madde ve Mana. Rasyonalitenin Kökeni (Metis, 2010), Beynin Gölgeleri. Bir Psikiyatri Felsefesi (Metis, 2015).
Etkinlik ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinden Akbank Sanat gişesinden temin edilebilir.