“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programı
Seminer: Işıkla Anlatmak
Konuşmacı: Prof. Dr. Ayşen Savaş
Saat: 18:00-19:30
Sergi nesnesi ile mekânsal aydınlatmanın ilişkisi müzyografi alanının araştırma ve uygulama konusudur. Işığın değişmez bir sergileme elemanı olarak görülmesi durumunda, sergilenecek nesnenin onun izinde ya da ona rağmen yerleştirilmesi, yaratıcı bir tasarım sürecini gerektirecektir. Düzenlenecek uygulamalı seminerde, rastlantısal olarak seçilecek nesnelerin farklı ışıkla sergilenmesi üzerine deneysel süreçlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Amaç nesne-mekân ilişkisinin kurgulanması aşamasında aydınlatmanın araçsallığının ötesine geçmektir. Aydınlatma sözcüğü fiziksel bir eyleme atıfta bulunabileceği gibi, aynı zamanda bir öykünün anlatısını görselleştirmek için geliştirilecek farklı temsil tekniklerine de gönderme yapabilir.
Prof. Dr. Ayşen Savaş, ODTÜ Ankara ve UCL Bartlett Londra Mimarlık okullarında lisans ve yüksek lisans eğitimi gören Ayşen Savaş, doktora çalışmalarını Boston’da Massachusetts Institute of Technology (MIT) Tarih, Kuram ve Eleştiri Programı’nda tamamladı. Müze bilimi ve müzyografi alanlarındaki uzmanlığı kapsamında, aralarında Sabancı Müzesi, MKEK Sanayi Müzesi ve Erimtan Arkeoloji Müzesi’nin de yer aldığı birçok müzenin kurulma süreçlerini yönetti, mimari tasarımlarını yaptı, kalıcı sergileri ve açılış sergilerini tasarladı ve üretimlerini denetledi. Bolonya Üniversitesi, Şamen Üniversitesi ve Delft Teknik Üniversitesi gibi seçkin mimarlık okullarında dersler verdi; akademik çalışmaları ulusal ve uluslararası dergi ve kitaplarda yayımlandı ve sergilendi. ICOM, Sanart gibi kültür kurumlarına yaptığı katkıların yanı sıra, başarıları arasında AIA Mimari Ödülü, AAUW Araştırma Ödülü, Schlossman Tarih Araştırma Ödülü, Sir John Soane Müzesi, CCA ve Bologna Üniversitesi bursları ve “Keeping It Modern Project” Getty Vakfı ve Mimarlar Odası Yaşam Boyu Mimarlığa Katkı-Mimar Sinan ödülü bulunmaktadır. Halihazırda, ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde araştırmalarını sürdürmekte ve mimari tasarım derslerinin yanı sıra, özellikle temsil kuramlarına odaklanarak, perspektif, maket, sayısal modelleme ve fotoğraf gibi farklı mimari iletişim ortamları üzerine dersler vermekte ve mimari değerlerle ilgili toplumsal farkındalık yaratma amaçlı sergiler düzenlemektedir. Urla-Karantina Müzesi açılış sergisi, Erimtan Depo Sergisi ve CerModern ODTÜ Sergisi halihazırda gezilebilmektedir.
* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 650 TL'dir.
* Seminerler çevirimiçi platform - Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.