Seminer: Sanat Üzerine Yazmak: Sanat Gazeteciliği Diğer Gazetecilik Formlarından Farklı mıdır?
Konuşmacı: Andrew Finkel
Seminere Dair: Bu atölyenin ilk ilkesi, okuyucunun dikkatini korumak amacıyla işleyen bir makalenin nasıl yapılandırılacağını bilmenin sanat (veya futbol veya borsa veya iklim değişikliği) hakkında yazmanın anahtarı olduğudur. Sanat gazeteciliği ya da herhangi bir konuda gazetecilik yapma niyetiyle masanın başına geçen birinin bilmesi gereken bazı hileler ve teknikler vardır. Sanatı doğru yazmak kendi içinde fakat sonradan öğrenebilen bir sanattır. Elbette estetik hakkında analitik bir yazı yazmanın kendine has zorlukları vardır. Bir makaleye eleştirel bir ses tanıtmak ya da tonunu doğru ayarlamak bu konudaki diğer becerilerdir. Ancak ciddi eleştirmenler yalnızca kendilerinin ve okuyucuların eğilimleriyle değil, aynı zamanda sanat piyasasının katı önyargılarıyla boğuşmak zorundalar. Bu ders sanat hakkında yazmak isteyenlere doğru rotayı gösterecek ve halihazırda sanat yazarlığı yapanların emeklerini geliştirmesine yardımcı olacak.
Konuşmacı Hakkında: Andrew Finkel, 1989 yılından beri Türkiye'de gazeteci olarak çalışmaktadır. Bu süre zarfında The Daily Telegraph, The Times, The Economist, Time, CNN ve The New York Times’ın Latitude bölümü gibi çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının temsilciliğini yürütmüştür. Makaleleri, başyazıları ve yayınları The Washington Post, The Guardian, Observer, Financial Times ve BBC gibi kurumlarda yayınlandı. Aynı zamanda The Arts Newspaper, Canvas, Art News ve Cornucopia Magazine gibi yayınlara katkı sağladı. Finkel, İstanbul merkezli insan hakları örgütü Platform24'ün (P24) kurucusu, Turkey, What Everyone Needs to Know (publisher: OUP) kitabının yazarıdır. Finkel’in romanı The Adventure of the Second Wife geçtiğimiz günlerde Türkçe olarak Everest yayınlarından çıktı ve kendisi Nevbahar Koç’un yayına hazırladığı Bosphorus Private kitabının, John Freely’nin Stamboul Ghosts kitabının ve The Interior Design of Zeynep Fadilloğlu’nun giriş kısmını kaleme aldı. Basın güvenilirliği üzerine akademik makaleleri de bulunmaktadır.
Tek seminer ücreti 100 TL. olup, katılımcı sayısı 20 kişi ile sınırlıdır.
Tek seminere katılım için biletler etkinlikten bir gün öncesine kadar Açık Diyalog Istanbul hesabına ya da etkinlik günü yalnızca mekan gişelerinden nakit ödeme yapılarak temin edilebilir. Detaylı bilgi için: apply@curatingcontemporaryart.org