Konuşmacı: Emre Zeytinoğlu
Bu konuşmada, geleneksel hümanizm tanımları ile özne arasında karşılaştırmalar yapılacak ve bu anlamda “estetik” konusuna odaklanılacak. Özellikle modern dönemde ortaya çıkan hümanizm felsefeleri ile “estetik-sanat” tanımları arasındaki örtüşmelerden ve kopmalardan söz edilecek. Buradaki süreçte, hümanizmin gelişen bilim ve teknoloji karşısında nasıl değişikliklere uğradığı, giderek nasıl tanımlandığı, o sırada da özne ile nasıl örtüştürülmeye çalışıldığı üzerinde durulacak. Konuşma, hümanizmin başlıca üç farklı durumunu ortaya koyarak gelişecek:
1. Geleneksel hümanizm anlayışı
2. Trans-hümanizm
3. Post-hümanizm.
Üç hümanizm durumu kapsamında, “estetik” konuları tartışılırken, öznenin nasıl değişikliklere uğradığı ve bunun da nasıl sanata yansıdığı, sanat yapıtları kapsamında örnek fotoğraflar ve videolar ile gösterilecek.
Tek seminere katılım 20 kişi ile sınırlıdır. Tek seminere katılım şartlarını öğrenmek için: apply@curatingcontemporaryart.org
Konuşmacı Hakkında:
1980 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun oldu. 1986 yılından itibaren sergi açıyor. 1988’den bu yana ise farklı dergilerde “sanat ve estetik” konusunda makaleler yayınlıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ve Marmara Üniversitesi’nde “Sanat, Kuram ve Eleştiri”, “Çağdaş Sanat” ve “İdeolojik Metinler ve Sanat” adlı dersleri veriyor. Çeşitli televizyon kanalları için arkeolojik alanlar üzerine belgeseller yapıyor.
Kitaplarından bazıları şunlardır:
“Sanatın Karanlığı” (Espas Yay. 2020), “Sanat, Bazı Şeyler ve Eleştiri” (Corpus Yay. 2017), “İktidarsızlığın İktidarı ve Sanat” (Ayrıntı Yay. 2014), “Bir Boşluğa İşaret Bırakmak / Mesafe ve Temas” (Baksı Vakfı Yay. 2013), “Sanat Üzerine Yersiz Yorumlar” (Bağlam Yay. 2008), “Uyku Tulumunda Spor” (Telos Yay. 2004), “Sanatın Suç Ortaklıkları” (Bağlam Yay. 2003 / Belge Yay. 2016), “Kavramın Sınırlarında” (Ali Akay ile, Bağlam Yay. 1998) ve “Pisuarın Bir Dekonstrüksiyonu” (Ali Akay ile, Galeri Urart Yay. 1994 / Minör Yay. 2013).