“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programı
Seminer: Toplum Üzerine Düşünmek Için Bir Araç: Duygular
Konuşmacı: Ferhat Kentel
Saat: 18:00-19:30
Sanayileşme, ulus-devlet, rasyonel düşünce (ve bilim) ile tekamül eden modern toplumu hem anlayan hem de onun dilini oluşturan sosyoloji bugün içinden çıktığı topluma çok daha eleştirel yaklaşıyor. İnsanı doğa üzerinde, güçlü insanı başka insanlar üzerinde “Tanrı” yerine koyan, ilerleme adına çevreyi, doğayı ve hafızları yok eden modern toplumu sorguluyor.
Önce sınıflarla anlatılan ve yaşanan modern toplumun sosyolojisi zaman içinde daha mikro alanlara, gündelik hayatın karmaşıklığına indi. Disiplinleri uzmanlaştıran, toplumu fonksiyonlara (siyaset, din, sanat vb.) bölen, zamanı ve yapıları “modern ve geleneksel”, “kamusal ve özel”, “seküler ve dinsel” diye ayıran, insanların varoluş halini “akıl ve beden”, “akıl ve duygu” diye bölen modernist paradigma ve iktidar bu vesileyle derin bir sorgulamayla karşı karşıya kaldı. Bugün ise daha da derine iniyoruz. “Duygu sosyolojisi” perspektifinden “modern” insanların hem ne kadar biricik olduğunu hem de ne kadar çok birbirlerine benzediğini hissediyoruz. İnsanların ve disiplinlerin karşılaşmalarından ve titreşimlerinden dünyaya yeniden bakma yollarını ve sorumluluklarımızı keşfediyoruz.
Ferhat Kentel Hakkında
Ferhat Kentel, Art Venue İzmir – AVİ’nin bir bileşeni olarak, bir araştırma ve sivil toplum girişimi olan Sosyoloji Dükkanı Derneği’nin kurucusudur. 2023 Ekim ayından beri yarı zamanlı olarak Yaşar Üniversitesi’nde dersler veriyor. A(pa)çık Radyo’da, mülteci hakları konusunda içerik üreten “Hüsnükabul” adlı programı hazırlıyor.
1981’de ODTÜ’de işletmecilik lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1983’te Ankara Üniversitesi SBF’den yüksek lisans ve 1989’da Paris, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS)’den sosyoloji doktora derecesi aldı. Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde ve kapatılan İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2020’den 2024’e kadar kuruluşunda yer aldığı bir vakfın (BAYETAV) genel koordinatörlüğünü yürüttü. Euro-Türkler, milliyetçilik, Ermeniler ve kır mekanları üzerine araştırma kitapları yayınlandı. Türkiye’de ve yurtdışında çeşitli kitap ve dergilerde gündelik hayat ve duygu sosyolojisi alanlarında, yeni sosyal hareketler, din, İslâmi hareketler, aydınlar, etnik cemaatler üzerine makaleleri yayımlandı.
* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 650 TL'dir.
* Seminerler çevirimiçi platform - Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.