SERGİ

Eleştiri (Online) Süpermarketi

SERGİ
Eleştiri (Online) Süpermarketi

Fazıl Akın

Endüstriyel Tasarımcı ve Etkileşim Tasarımcısı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden lisans ve yüksek lisans derecelerini almıştır. İsviçre’de, Lucerne Sanat ve Tasarım Okulunda Ürün Tasarımı ve Yönetimi alanında, Güney İsviçre Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesinde Etkileşim Tasarımı alanlarında yüksek lisans çalışmaları yapmıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesinde Deneyim Tasarımı, Eleştirel Tasarım, Teori ile Tasarım gibi alanlarda dersler vermektedir, Almanya’da Hessen Devlet Sanat ve Tasarım Üniversitesinde teknoloji felsefesi ve tasarım üzerine doktora çalışmalarını sürdürmekte, alternatif tasarım pratikleri ve tasarlama pratiğinin farklı alanlardaki deneyimi konuları üzerine ilgilenmektedir.

Eleştiri (Online) Süpermarketi

Eleştirinin gücünü kaybettiği 2000’lerin başından beri ifade edilmekte, bu durumdan bir çıkış noktası olarak şeyler üretmek görülebilmektedir.

Eleştirel tasarım pratiği de nesneler öneren ve tasarlayarak eleştiren bir pratik olarak eleştiriye yeni bir mecra sunmaktadır. 

Eleştiri (online) Süpermarketi Türkiye’de eleştirel tasarım alanında işler üreten tasarımcıları ve bu mecrada üretilmekte olan işlerin üzerine kısa tartışmaları ve eleştirel tasarım işlerinden oluşan hareketli görselleri içerecek. 

Nesneler nasıl bir eleştiri oluşturur? Eleştiri ve gündelik hayatın tasarımı arasında nasıl bir ilişki var? soruları bu sergiye sizi davet ekmektedir.

Fransız filozof Bruno Latour 2003 yılında katıldığı bir konferansta ‘Eleştiri Gücünü Neden Kaybetti?’ diye sorar ve Fransız entelektüelleri Jean Baudrillard ve Pierre Bourdieu örneklerinde olduğu gibi gerçekliğin eleştirisinin yeterince değişikliğe yol açıp açamayacağını sorgular. Diğer bir filozof, Nelson (2010) da, Latour’un sorusu üzerine eleştirinin aslında güç odakları tarafından rahatça manipüle edildiğinden bahseder, komplo teorilerine inananlarda olduğu gibi argümanların yetersiziliğinden veya eleştirinin sadece bir kusur bulma döngüsü oluşturmasından, ve yeni bilgi üretmemesinden yakınır. Bu durumda eleştirinin nasıl yapılacağı konusu gündeme gelir.

Şeyler üretmek bu döngüden bizi çıkarır der Latour (2004). Marangoz-vari nesneler üretmek eleştirinin kuru döngüsünü kırabilir (Harman, 2005). Gündelik hayatı tasarlayan mimarlara, şehir plancılara ve tasarımcılara bu konuda belki de bir görev düşüyor. Ne de olsa şeyler üretmek, pratiklerinin bir parçası. Bu konuda belki de en çarpıcı noktaya tasarımcı Dunne and Raby (2010, s. 22) ikilisi şöyle değiniyor: “…art shouldn’t need to exist. In an ideal, utopian world, everyday life would be so rich, meaningful and challenging that we wouldn’t need this separate category called art. I kind of feel that art exists because design has failed. Learning from artists, designers should become bolder, more imaginative and critical.”

Eleştiri (Online) Süpermarketi, hareketli resimlerden oluşan Türkiye’de üretilen eleştiri nesnelerini sergilemenin yanısıra Başak Tuna, Liana Kuyumcuyan ve Nur Horsanalı ile eleştirel tasarım pratiklerini ve Türkiye’deki eleştirel tasarım ekosisteminin tartışıldığı bir söyleşiye ve Can Boyan, Ayşegül Özçelik ve Sıla Bozdeveci ile eleştiriye ve çeşitli tasarlama-üretme pratiklerinden bu alana teorik katkılara değinilecek diğer bir söyleşiye de ev sahipliği yapacak. 

Sergi planı için tıklayınız.

*Harman, G. (2005). Guerrilla Metaphysics: Phenomenology and the Carpentry of Things. United States: Open Court.

Latour, Bruno (2004) ‘Why has Critique run out of steam? From Matters of Fact to Matters of Concern’. En son http://www.bruno-latour.fr/sites/default/files/89-CRITICAL-INQUIRY-GB.pdf adresinden 4 Nisan, 2021tarihinde erişildi.

Nelson, M., J., (2010) Not just argument and critique? Philosophers doing other things. En son http://www.kmjn.org/notes/not_just_argument_and_critique.html adresinden 4 Nisan, 2021 tarihinde erişildi.

Puolakka, A., & Sutela, J. (2010). Science Poems. Helsinki & Paris: OK Do.

Sanatçılar & Eserler

B.Akıcı - B.Baş - G.Başkan - S.N.Yılan

Duman Küreleri

Eleştiri Süpermarketinde yer alması planlanan ürünlerden bir tanesi, duman küreleri dumanlı farklı ortamları bize hatırlatarak dumanlı ortamları oluşturanlara veya onlara olan özlemlerini gidermek isteyenlere verilebilecek uygun bir hediye oluşturur. Mangal küresi, nargile küresi, dizel küresi bu kürelerden bazıları.

B.Gemici – M.Öztürk – İ.Mertyürek

Motorize Sentor

Eleştiri Süpermarketinde yer alması planlanan ürünlerden bir tanesi, motorize sentor oyuncağı günümüzde sık sık sokaklarda karşılaştığımız bu araç; ambulans, polis aracı veya itfaiye gibi çocukların oyuncakları arasında yer alabilecek. Yarı motorsiklet, yarı insan; motorize sentor kaldırımda görülebildiği gibi otobanda veya yaya alanlarında da yaşamaktadır.

Esra Düzen – Eda Beltekin

Organik Teknoloji

Eleştiri Süpermarketinde yer alması planlanan ürünlerden bir tanesi, organik teknolojinin çeşitli ürünleri. Medyadan sıklıkla başarı hikayesini duyduğumuz bu marka, uygun fiyatlı elektronik ürün satın almak isteyenlerin tercih ettikleri özenle paketlenmiş sebze veya meyve.

Coşkun – Kundakçı – Diler – Karabulut

Şişme Eleştiri

Eleştiri Süpermarketinde yer alması planlanan ürünlerden bir tanesi, şişirilerek büyük bir hacim oluşturan şişme eleştiriler, bir balina, donut veya muz formundalar. Sorunlu olarak bulduğunuz bir noktaya şişirerek bırakınız. Hemen insanların üzerinde tartışmaya başladığı bir noktaya dönüşecektir. (NOT: Sahilde veya deniz kenarında işe yaramayacaktır.

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
08 TEM PZT
-
09 TEM SAL
1

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (9 Temmuz)

Akbank Sanat

10 TEM ÇAR
1

18:30

Söyleşi Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi Sanatçı Konuşmaları - 2

Akbank Sanat

11 TEM PER
1

18:00

Seminer Bütüncül Yerleştirme

Çevirimiçi Platform – Zoom

12 TEM CUM
-
13 TEM CMT
-
14 TEM PAZ
-
15 TEM PZT
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

16 TEM SAL
2

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (16 Temmuz)

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

17 TEM ÇAR
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

18 TEM PER
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

19 TEM CUM
-
20 TEM CMT
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

14:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

21 TEM PAZ
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

13:30

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

22 TEM PZT
-
23 TEM SAL
1

18:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (23 Temmuz)

Akbank Sanat

24 TEM ÇAR
-
25 TEM PER
-
26 TEM CUM
-
27 TEM CMT
-
28 TEM PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun