‘Niyetler 2’, 2021 Senesi Ocak-Temmuz dönemi ‘Çağdaş Sanat ve Küratörlük’ Seminer Programı’nın sonunda katılımcılar tarafından hazırlanan ve jüri tarafından başarılı bulunan bitirme projelerini dijital ortamda bir çatı altında toplayan bir dokümantasyon sergisidir.
Pandemi sebebiyle bu seneki seminer programının tamamı sanal ortamdan yürütülmüştür. Bireysel bitirme projeleri program süresince, konuşmacılar, eğitmenler ve katılımcıların etkileşimleri ile Türkiye ve dünyada devam eden pandemi süreci ve diğer etkenlerden beslenerek ortaya çıkmış ve geliştirilmiş sergi projelerinden oluşmaktadır.
'Niyetler 2’; belirsizlikler ve endişelerle dolu bu dönemde, sorumlu küratör adaylarının, izleyiciyi bilinçlendirmeye, düşünmeye, sorgulamaya davet ettiği ve niyetlerini ortaya koydukları sergi projelerini belgeleme ve izleyiciye sunmayı amaçlamaktadır.
Katılımcılar arkeoloji, çevirmenlik, edebiyat, endüstri ürünleri tasarımı, işletme, jeoloji mühendisliği, ekonomi, felsefe, kültürel çalışmalar, mimarlık, seramik gibi farklı disiplinlerden gelen bireyler olmasına rağmen hep birlikte bir söylem bütünlüğü ortaya koyan projeler geliştirmişlerdir.
Dijital platformda küratörlere projeleri çerçevesinde tasarladıkları bazı etkinlikleri gerçekleştirebilmeleri için bir sanal deneyim alanı tahsis edilmiştir. Bu sayede küratörler, sanatçılar ve izleyiciler arasında karşılaşmaların olduğu interaktif bir ortam yaratılması hedeflenmiştir. Bu etkinliklerin bazıları fiziki ortamda gerçekleştirilecek, online platformda da yayınlanacaktır.
"Çağdaş Sanat ve Küratörlük", Açık Diyalog Istanbul ve Akbank Sanat iş birliği ile düzenlenen 7 ay sürecek ve teori ve pratikten oluşan bir seminer dizisidir.
2021 Ocak -Temmuz döneminde ikincisi gerçekleştirilen programın amacı küratörlük konusunda kapsamlı ve uluslararası düzeyde, sürekliliği olan bir program başlatmak ve bu alanda, hem teorik hem de uygulama bakımından sergi kurgulama ve ideolojik çerçevesi ile ilgili Türkiye’de benzeri olmayan prestijli bir eğitim platformu yaratmaktır. Billur Tansel’in direktörlüğünü yürüttüğü bu program daha ziyade eğitici, uygulamacı ve araştırma odaklı bir yaklaşımla sürdürülecektir. Konuşmacılar uluslararası sanat platformundan bilinen sanat aktörleridir. Hem teoriyi anlatacak hem de pratik yapma imkanları sunacaklardır. Bienaller, galeriler, müzeler ve sanat fuarları ile ilgili örnek vaka çalışmalarına da yer verilecektir. Sonuç aşamasında ise her katılımcı bir bitirme projesi üzerinde çalışacak; genel performansı ve bitirme projesi jüri tarafından uygun görülürse bitirme belgesi almaya hak kazanacaktır. Program süresince çeşitli kurumlarla iş birliği içinde katılımcılara staj imkanları yaratılmaktadır.