Felsefe Seminerleri - 21. Yüzyıl Felsefe Sorunları
"Etkileşimcilik (Interactivism): Hareketi Temel Alan Bir Zihin Teorisi"
Konuşmacı: Haydar Oğuz Erdin
Moderatör: Emre Şan
Bu konuşmada hareketi baz alan bir temsil teorisini anlamaya çalışacağız. “Interactivism” süreç ontolojine sahip, hareketten temsili çıkarmasıyla davranışçılığa düşmeyen, tamamen işlem odaklı bir teori olmasına rağmen günümüzde baskın olan işlemsel zihin teorisinin (computational theory of mind) sembol indirgemeciliğini red eden, tahmin etmenin (anticipation) fonksiyonların belirmesinden (emergence) sonra doğal bir belirme olduğunu ve temsil dediğimiz şeyin karşılaştırma (correspondence) değil doğruluk değeri olduğunu kabul eden bir düşünme sistematiği. Amacım oldukça kapsamlı olan ve kabul gören teorilere göre oldukça marjinal bir şey öneren bu sistematiğin temel bir kaç fikrini konuşmanın sınırları içerisinde netleştirmeye çalışmak.
Haydar Oğuz Erdin teorik fizik eğitimini doktora düzeyinde terk ederek (UT at Austin), felsefede Marksist teori ve kıta felsefesi çalıştı (Bilgi Üniversitesi). Sonra bilime tekrar yakınlaşmak için, özellikle de Homunculus Paradoksunun etkisiyle, bilişsel bilim felsefesi doktorası yaptı (Boğaziçi Üniversitesi). Etkileşimselciliğin (Interactivism) kurucusu Mark Bickhard ile doktora sonrası çalışmalarını tamamlayıp (Lehigh University) Türkiye'ye döndü ve önümüzdeki eğitim yılında Boğaziçi Üniversite'si Felsefe Bölümü'nde etkileşimcilik üzerine dersleri yarı-zamanlı doktor öğretim görevlisi olarak açacak.
* Etkinliğe katılmak için sayfa üzerindeki "Kayıt Ol" butonunu kullanarak kaydınızı oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyenizi alabilirsiniz. Kayıtlar etkinlik tarihinden 1 hafta önce (15.02.2024, 18:30'da) açılacak ve "Kayıt Ol" butonu aktif hale gelecektir. Katılım 120 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.
* Etkinlik kaydını tamamlayıp davetiyesini alan katılımcılarımızın etkinlikten en az 15 dakika önce alanda olmaları rica olunur. Etkinlik saatinde kapılar kapanacaktır.