9. Akbank Kısa Film Festivali

9. Akbank Kısa Film Festivali

Akbank 9. Kısa Film Festivali programında, "Festival Kısaları", "Uluslararası Bölüm", "Kısadan Uzuna", "Belgesel Sinema", "Canlandırma Kısalar", "Özel Gösterim" ve "Deneyimler",  "Atölye" ve "Söyleşi" bölümleri yer alıyor.

Festival kapsamında, düzenlenecek kısa film yarışmasının başvuruları tamamlandı. "Kurmaca ve "Belgesel" kategorilerinin yanı sıra bu yıl ilk kez açılan "Canlandırma" kategorisi ile birlikte toplam üç ayrı ödülün verileceği yarışmaya katılan filmler, "Festival Kısaları" bölümünde izleyicilerle buluşacak. Üç kategoride, üç ayrı jüri kurulu tarafından belirlenecek festivalin "En İyi Film"lerinin yönetmenleri Akbank Sanat tarafından 8'er bin TL ile ödüllendirilecek.

Yarışmanın ön eleme jürisinde bu yıl; oyuncu ve oyuncu koçu Bahar Kerimoğlu, Maltepe Üniversitesi öğretim görevlisi Serkan Öztürk ve yönetmen Selim Evci yer alıyor.

Festivalin "Kurmaca" kategorisi jüri üyeleri ise; oyuncu Demet Evgar, yönetmen Emin Alper, görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, yönetmen Cemil Ağacıkoğlu ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı'dan oluşuyor.  

"Belgesel" kategorisi ise jüri üyeleri; yönetmen Aslı Özge, yazar ve yönetmen Derviş Zaim, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Yıldız, yönetmen Rüya Arzu Köksal ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı olarak belirlendi.

Akbank 9. Kısa Film Festivali'ne "Canlandırma" kategorisinde katılacak eserler ise ressam Cemal Erez, Uykusuz Dergisi Çizeri Galip Tekin, Canlandıranlar Derneği ve Asifa Türkiye Başkanı Berat İlk, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film (Animasyon) Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fethi Kaba ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı'dan oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek.

Festivalin ardından ödül alan filmler 40 üniversitede gösterime alınacak.

FESTİVAL BÖLÜMLERİ

Belgesel Sinema

Türkiye'de belgesel filmin önemli isimlerinden Vedat Atasoy'a ayrılan "bölüm  ile sinemaseverler, yönetmenin "Güneş Başkenti Freigburg", "Engelsiz Yaşam Öyküleri", "Karçal: Kuzeyin Çığlığı", "Birlikten Doğan Güç: Fransa" belgesellerini izleme imkanı buluyor. Yönetmen, "Belgesel Sinema" başlıklı bir söyleşide, deneyimleri ile festivalin konuğu oluyor.

Canlandırma Kısalar

Bu yıl ilk kez yarışma kategorileri arasına eklenen "Canlandırma Kısalar" bölümünde Türkiye'den 10 Film, "En İyi Canlandırma Film" ödülü için yarışacak. Aynı bölümde Kanada, Portekiz, İtalya, Fransa, Belçika, Hollanda, A.B.D., Finlandiya, Almanya ve Estonya'dan canlandırma kısa film örnekleri de festivalde izleyici ile buluşuyor.

Deneyimler

"Deneyimler" bölümüne bu yıl Joan C. Gratz konuk oluyor. Akademi ödüllü Amerikalı animatör gerçekleştirdiği başarılı kısa filmlerin yanı sıra animasyonda kil boyama tekniğinin dünyadaki öncülerinden. Gratz, festivalde yapacağı bir söyleşi ve animasyon filmleri ile deneyimlerini kısa filmcilerle paylaşacak.

Deneysel Kısalar

Bu yılki yeniliklerden biri de "Deneysel Kısalar". Bu türün, önemli etkinliklerde gösterilmiş 9 örneği programda yer alıyor. Filmler, Norveç, Finlandiya, Almanya, Malezya, Hollanda, Japonya, Estonya ve Türkiye'den.

Festival Kısaları  

Festivalin belgesel ve kurmaca dalı yarışmalı bölümüne bu yıl 392 film başvurdu. Ön değerlendirme sonucunda finale kalan 15'i kurmaca ve 9'u belgesel olmak üzere toplam 24 film, "Festival Kısaları" bölümünü oluşturuyor. Ocak 2012 sonrası prodüksiyonlardan oluşan bölümde filmler İngilizce altyazılı olarak gösteriliyor.

Kısadan Uzuna

Festivalin "Kısadan Uzuna" bölümü bu yıl yönetmen Emin Alper'i konuk ediyor. Kısa filmlerinden sonra ilk uzun metraj filmi "Tepenin Ardı"nı çeken ve dünyanın farklı sinema etkinliklerinden aldığı ödüllerle tanıdığımız başarılı yönetmen, sinema serüvenini festivalde bir söyleşi ile aktaracak.  Yönetmenin ilk filmi "Tepenin Ardı" ve iki kısa filmi "Rıfat" ve "Mektup" festival kapsamında gösterime sunuluyor.

Özel Gösterim

"Özel Gösterim" bölümünde, 19. yüzyılda İstanbullular'ın vazgeçemediği çalgılardan biri 'laterna'yı konu alan ve Nilüfer Saltık'ın proje tasarımcısı olduğu "Pera Güzeli Laterna" adlı film bulunuyor.

Uluslararası  Bölüm

Uluslararası 134 filmin başvurduğu festivalin bu bölümüne, yine Cannes, Clermont-Ferrand, Rotterdam, Berlin, Venedik gibi dünyanın saygın festivallerinde gösterilen ve ödüller alan kısa filmler konuk oluyor. Bu yılki seçki Almanya, Brezilya, Yeni Zelanda, İsviçre, Fransa, İtalya, Kore, Kanada, Kenya, Somali, İspanya, A.B.D., Belçika, Yemen, İngiltere, Avustralya, Arjantin, Rusya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda filmlerinden oluşuyor.

Yarışma Dışı Gösterim

Süre ve tür sınırlaması gözetmeksizin filmlerin festivalde yer almasına yönelik oluşturulan yarışmasız bölüm, özgür bir platform sunma amacı ile oluşturuldu. Ulusal ve Uluslararası başvurular arasından toplam 4 film bu bölümde yer alıyor.

9. Akbank Kısa Film Festivali

18 Mart - 28 Mart 2013

Akbank Sanat
Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
08 TEM PZT
-
09 TEM SAL
1

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (9 Temmuz)

Akbank Sanat

10 TEM ÇAR
1

18:30

Söyleşi Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi Sanatçı Konuşmaları - 2

Akbank Sanat

11 TEM PER
1

18:00

Seminer Bütüncül Yerleştirme

Çevirimiçi Platform – Zoom

12 TEM CUM
-
13 TEM CMT
-
14 TEM PAZ
-
15 TEM PZT
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

16 TEM SAL
2

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (16 Temmuz)

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

17 TEM ÇAR
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

18 TEM PER
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

19 TEM CUM
-
20 TEM CMT
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

14:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

21 TEM PAZ
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

13:30

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

22 TEM PZT
-
23 TEM SAL
1

18:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (23 Temmuz)

Akbank Sanat

24 TEM ÇAR
-
25 TEM PER
-
26 TEM CUM
-
27 TEM CMT
-
28 TEM PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun