İlke Çolak Yeditepe Üniversitesi Mimarlık bölümünden 2020 yılında mezun olmuştur. Öğrenim dönemi süresince, sergi mekanları ve sahne tasarımı üzerine odaklanmış, kendini bu alanda geliştirmeye çalışmıştır. Mezun olduktan sonra, okul döneminde stajyer olarak yer aldığı, TeamFores Mimarlık bünyesinde mimar olarak çalışmıştır. 2021 Ocak ayında Akbank Sanat Ve Açık Diyalog İstanbul işbirliği ile düzenlenen Çağdaş Sanat Ve Küratörlük Seminer Programı’na başvurmuş ve programı tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Sergi mekanları, fuar, etkinlik tasarımları ve uygulamalarında aktif olarak çalışmayı sürdürmektedir.
Farkındalık; farkında olma durumu, uyanık olma, kişinin yaşadığı tüm deneyimlere karşı bilinçlilik hali içinde olma durumudur. Gündemi hızla değişen kentte yaşayan birey için ise, bilinçlilik halini dengede tutmak giderek zorlaşmaktadır. İnsanın, çevresinde hızla değişen sahneler ve uyaranlar nedeniyle yaşadığı her duruma dikkatini yoğunlaştırması olanaksız hale gelmeye başlamakta; zihin bu denli meşgulken insan, ne düşündüğünün ve ne hissettiğinin farkına varamamaktadır. Sergi tam bu noktada; yığılma, kaos, etraf, öz ve farkındalık kavramlarını merkezinde bulundurarak; yaşam döngüsünde bireyin, hislerini, sezgilerini ve düşüncelerini ne kadar ön planda tutabildiğini sorgulaması için bir analiz süreci başlatmaktadır.
Sergi, analiz sürecinde eşik görevi görmeyi amaçlamaktadır. Eşik, “bir tepkinin başlamasında, ortaya çıkmasında etkili olan ruhsal nokta”, olarak tanımlanmaktadır (TDK). Bu bağlamda sergi bünyesinde eşik; bireyin yaşadığı kaosu, üzerindeki yığılmaları ve kentin kakofonisini geride bırakarak, kendi özünün ve değişen çevresinin ne kadar farkında olduğunu analiz etmek için ileri adım atması, olarak kullanılmaktadır. Sergi, izleyiciyi, dışarıdan tarafsız bir göz olarak kendini izlemeye, analiz etmeye, fark etmeye ve bu şekilde eşikten ileriye adım atmaya davet etmektedir.
Bu bağlamda sergide yer alan eserlerle insanların; kendilerine, kaçırdıkları noktalara ve serzenişlerine vurgu yapılması hedeflenmektedir. Her eser ‘Farkında mıyız?’ sorusuna, farklı bir bakış açısı açmaktadır. Bu sayede izleyicilerin, bilinçlilik durumlarına geniş bir perspektif ile temas edebilmesi hedeflenmektedir. Sergi kurgusu, iki ana başlıktan oluşmaktadır. Bireyin içinde yaşadığı çevreye karşı olan farkındalık düzeyine vurgu yapan eserler ‘Etraf’ başlığında; bireyin kendi farkındalığı konusuna vurgu yapan eserler ise ‘Öz’ başlığında sergilenmektedir.
Sergi; Ayla Turan, Beyza Boynudelik, Burcu Erden, Eda Soylu, Elmas Deniz, Gönül Nuhoğlu, İrem Tok, Işıl Kapu, Murat Germen, Nermin Er’ in eserlerinden oluşmaktadır. Eserler yoluyla izleyicinin; içinde bulunduğu kenti, yaşadığı sokakları ne kadar tanıdığını, üzerindeki yüklerin yoğunluğunu, doğa ile temasını, yaşam hızını ve ‘fark etmemişim’ dediği her noktayı, sorgulayabilmesi hedeflenmektedir.
Sergi planı için tıklayınız.