19.09.2018
Yazı: Cem Kayıran
28. Akbank Caz Festivali için geri sayımımız sürüyor ve festival, 100’den fazla müzisyeni barındıran konser programının yanı sıra söyleşi, atölye ve brunch buluşmalarına da ev sahipliği yapacak. Festivalin bu yılki yan etkinliklerinde Swing Jazz, tiyatro ve İskandinav ülkelerine göç etmiş yerli müzisyenlere dair çeşitli buluşmalar yer alıyor.
Söyleşi: Kuzeye Gidenler
Caz programcısı Hakan Rauf Tüfekçi’nin moderatörlüğünü üstleneceği söyleşide 1960’ların sonundan 1980’lere İskandinav ülkelerine göç eden Türkiyeli müzisyenler mercek altına alınacak. Bir kısmı bu ülkelerde kalıcı olan ve çarpıcı işlere imza atan müzisyenlerin yaşadıkları zorluklar, dönemin koşulları ve bu koşulların müziğe olan yansımaları değerlendirilecek. Söyleşinin konuklarıysa Emin Fındıkoğlu, Okay Temiz ve Neşet Ruacan. 20 Ekim Cumartesi günü Soho House’ta.
Söyleşi: Erol Pekcan Anısına
Erol Pekcan ismini anmadan Türkiye’de bir caz sahnesinin varlığından söz etmek neredeyse imkansız. Vizyoner bir davulcu ve yorumcu olmasının yanı sıra televizyon ve radyo programları, kurucusu olduğu orkestralar ve genç kuşaklar üzerindeki etkisiyle Akbank Caz Festivali’ni 1991 yılında hayata geçiren ekipte yer alan Erol Pekcan’ın anısına gerçekleşecek söyleşinin moderatörü Hülya Tunçağ olacak. 21 Ekim Pazar günü Pera Palace Hotel Jumeirah’ta gerçekleşecek söyleşide konuk olarak yer alacak konuşmacılar da Nilüfer Verdi, Sebla Pekcan ve Ayten Yaraş Pekcan.
Söyleşi: Koffi Kwahulé
Duayen yazar Koffi Kwahulé, Akbank Caz Festivali’ne özel bir söyleşi için konuk oluyor. Dünyanın dört bir yanında sahnelenen oyunlarında her daim caz elementini bulunduran ve müziğin naif dokunuşları ve ritmiyle oyunlarını şekillendiren Fildişi Sahili doğumlu yazar, tiyatro ve caz arasındaki ilişkiyi ve kendi yapıtlarına olan yansımalarını anlatacak. Dünya çapında oyunları en çok sahnelenen Afrikalı yazarlardan biri olan Kwahulé’nin söyleşisi İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde 22 Ekim’de gerçekleşecek.
Swing Jazz / Lindy Hop Dans Atölyesi
Swing dönemine damgasını vurmuş olan Lindy Hop dans akımı, 1900’lerin ilk yarısında yirmi yıl kadar hüküm sürerken, kendinden sonraki birçok farklı akım için de öncü oldu. İstanbul Lindy Hoppers, Akbank Caz Festivali kapsamında şehrin iki yakasında iki ayrı gün gerçekleşecek atölyelerle bu dansın özgürleştirici deneyimini katılımcılara aktaracak. Takvimlerinize not alın, 20 Ekim Taksim’de Stüdyo Harlem, ertesi gün de Kadıköy’de Stüdyo Savoy’da!
Swing Jazz / Solo Caz Dans Atölyesi
Solo caz dansın hareketli ritimleriyle tanışmak için yine İstanbul Lindy Hoppers ekibinin öncülüğünde buluşuyoruz. Birer saatlik iki atölyeyle swing akımının tadına tek kişilik figürlerle bakmak için davetlisiniz. Katılımın 25 kişiyle sınırlı olduğu iki atölyeden ilki 20 Ekim’de Stüdyo Harlem’de, ikincisi de 21’inde Stüdyo Savoy’da.
Jazz Tap Atölyesi
1920’lerin caz adımlarını takip etmeye hazır mısınız? Tap dans, müzikalite ve ritim duygusunu harmanlayarak büyük bir eğlence vaat ediyor. 21 Ekim Pazar günü Kadıköy’deki Stüdyo Savoy’daki atölyeye katılım 25 kişiyle sınırlı.
Swing Kids / Çocuklar İçin Dans Atölyesi
Akbank Caz Festivali’nde her sene olduğu gibi yine çocuklar için de türlü aktiviteler mevcut. Swing Kids atölyesine katılacak çocuklar hem eğlenceli oyunlar oynayacak hem müziğin ve dansın özgürleştirici taraflarıyla tanışacak. 20 Ekim’de Akbank Sanat’ta, 21’inde de Stüdyo Savoy’da gerçekleşecek atölyelere 12 yaş ve üzeri çocuklar katılabiliyor. Katılımın 25 kişiyle sınırlı olduğunu hatırlatalım.
Cazlı Brunch: Bizim Tepe ve Moda Deniz Kulübü
Festival kapsamında iki pazar günü canlı caz performansları eşliğinde gerçekleşecek brunch buluşmaları yer alıyor. İlki 21 Ekim’de Moda Deniz Kulübü’nde gerçekleşecek “Cazlı Brunch”ta, kulübün lezzetli menüsüne caz grubu Standards eşlik edecek. 28 Ekim’de ikinci kez gerçekleşecek “Cazlı Brunch”a Bizim Tepe ev sahipliği yapacak ve sahnede gitar-saksafon-kontrbas üçlüsü NewPel sahnede olacak.