Blog

10 maddelik Rodrigo Amarante sözlüğü

Blog
10 maddelik Rodrigo Amarante sözlüğü

17.09.2024

Yazı: Güven Yalın

10 maddelik Rodrigo Amarante sözlüğü

34. Akbank Caz Festivali’nin kalp çarpıntılarını hızlandıran buluşmalarından biri 11 Ekim akşamı Babylon’da gerçekleşecek. Rodrigo Amarante’nin solo performansıyla sahne alacağı gece öncesinde, Brezilyalı müzisyenin her durağı ilgi çekici anlarla dolu kariyerinden kimi satır başlarını bir mini sözlük ile hatırlıyoruz.

Cavalo

90’ların sonlarından itibaren kariyerine iş birlikleriyle devam eden Amarante, ilk solo albümü Cavalo’yu 2013 sonlarında ülkesinde; 2014 yılında da Easy Sound etiketiyle dünyanın geri kalanında yayımladı. Köklü müzik dergisi MOJO tarafından, yılın en iyi üçüncü küresel müzik albümü olarak seçilen Cavalo, müzisyenin büyük oranda yalnız kaydettiği bir koleksiyon olsa da Rodrigo Barba, Fabrizio Moretti ve Devendra Banhart gibi müzisyen dostlarından dokunuşlar da barındırıyor.

Devendra Banhart

2000’ler psikedelik folk akımının sembol figürlerinden biri olan Venezuelalı müzisyen Devendra Banhart, Amarante’nin yolculuğunda da kilit role sahip. 2007’de kimi kayıtlar yapmak üzere California’da bir araya gelen ikili, Banhart’ın Smokey Rolls Down Thunder Canyon albümündeki “Rosa” parçasıyla başlayan ortaklıklarında hem stüdyo hem sahnede pek çok iş birliğine imza attı. Amarante’nin de parçası olduğu Little Joy grubunun mimarı da Devendra Banhart aynı zamanda.

Farklı diller

Kendini “gezgin” ve “dünyalı” bir müzisyen olarak tanımlayan Rodrigo Amarante, farklı dillerde şarkılar yazıyor. Ana dili Portekizcenin yanı sıra İspanyolca, İngilizce, Fransızca şarkıları; Cavalo albümündeki kimi şarkılar içine serptiği Japonca cümleleri var. 2016’da Hooligan Mag’e verdiği bir röportajda bu yaklaşımının ardındakilerin; anlatmak istediği hikâyeye en çok yakışan lisanın hangisi olduğunu belirlemekle ilgili olduğunu ifade ediyor müzisyen.

Hafıza

“Hafızayı bir boyama kitabına benzetiyorum.” Rodrigo Amarante, ikinci albümü Drama’nın çıkış noktasını bu cümleyle özetliyor. İçe dönük şarkılarla dolu bu rengârenk koleksiyon, bir anlamda müzisyenin içinde doğup büyüdüğü toprakların sıcaklığını yaşatma girişimi. Tropicália geleneklerini çağdaş bir besteci filtresinden geçirip yorumladığı albümden “Maré”, “Tango” ve “I Can’t Wait” gibi parçalar Amarante diskografisinin hitleri arasında anılıyor.

Kökler

Çocukluğundan itibaren dünyanın farklı uçlarında yaşamını sürdüren Amarante, bir anlamda kendinden önceki nesillerden sırtladığı mirası bugünde yaşatma ve geleceğe taşıma motivasyonuyla şarkılar yazıyor. Kültürel anlamda kökleriyle bağ kurma deneyimini bir NPR röportajında şöyle anlatmış: “Geldiğimiz yerle ilgili pek çok şeye karşı kör oluyoruz, bir şeyler siliniveriyor. Başka yerleri dolaştığın zaman her şey yine belirginleşiyor.”

Little Joy

Devendra Banhart ile 2007’de California’da yaptığı kayıtlar sırasında tanıştığı The Strokes davulcusu Fabrizio Moretti ve şarkı yazarı Binki Shapiro ile Little Joy isimli bir süpergruba hayat veriyor Amarante. Prodüktörlüğünü Noah Georgeson’un üstlendiği tek albümünü 2008’de yayımlayan Little Joy, indie rock ve bossa nova harmanı şarkılarıyla kısa sürede dikkatleri üzerine çekiyor. Kimi kayıtları dizi ve reklam filmlerinde kullanılan albüm, ilham verici yazar Nick Hornby’nin de 2008’deki favorisiymiş.

Narcos

Amarante’yi dünya çapında bir şöhrete kavuşturan şarkı, popüler Netflix yapımı Narcos’un tema müziği olarak bestelediği “Tuyo” şüphesiz. Müzisyen söz konusu şarkıyı; Pablo Escobar’ın annesinin, oğlunun çocukluk yıllarında dinleyeceği bir şarkı yaratma fikriyle yazmış. Dizinin yakaladığı başarıyla da bir modern klasiğe dönüşen bu bolero güzelliği, Amarante’ye Primetime Emmy Ödülleri’nde adaylık da getirmişti.

Orquestra Imperial

2002’de Gafieira Samba müziklerini yorumlama niyetiyle kurulan bir big band Orquestra Imperial. Yıllar içinde kadro çeşitleniyor; Caetano Veloso’nun oğlu Moreno Veloso, oyuncu olarak da tanınan Thalma de Freitas ve 2017’de hayatını kaybeden efsanevi perküsyonist Wilson das Neves gibileri de yolu bu projeden geçenler arasında. Hâlihazırda Los Hermanos grubuyla ülkesinde popüler olan Rodrigo Amarante’nin dâhiliyeti, Orquestra Imperial’ı alternatif müzik meraklıları nezdinde de tanınır kılan unsur oluyor. Hatta grubun yakaladığı başarı, birçok yayın organında Amarante’nin varlığına bağlanıyor.

Ska

1997’de Rio de Janeiro’da kurulan Los Hermanos, Amarante’nin dallı budaklı müzik serüveninin ska ve alternatif rock açılımı. Gruba kuruluşundan kısa bir süre sonra gitarist olarak katılan Amarante, ilerleyen yıllarda Los Hermanos’un baş bestecisi konumuna evriliyor. 1999-2005 aralığında yayımladığı dört albümle Brezilya müziğinin en özel hikâyelerinden birine evrilen Los Hermanos’un “uzun molasından” dönüşü, hâlâ geniş kitlelerce bekleniyor.

Tom Zé

Kariyeri boyunca Gal Costa ve Gilberto Gil gibi Brezilya müziğinin ikonları arasında anılan isimlerle çalışma şansı yakalayan Amarante’nin yolu, 1960’lardaki Tropicália fırtınasının öncülerinden Tom Zé ile de kesişmişti. İkonik müzisyen 2012 tarihli Tropicália Lixo Lógico albümünde yer alan “NYC Subway Poetry Department” parçası, ikilinin bir düeti. Zé ve Amarante, albüm sonrası Brezilya’da birlikte konserler de vermişti. Bir de Tom Zé klasiği “Augusta, Angélica e Consolação”nun Amarante tarafından kimi performanslarında yorumlandığını da belirtelim.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
16 EYL PZT
-
17 EYL SAL
-
18 EYL ÇAR
-
19 EYL PER
-
20 EYL CUM
1

17:00

Dans Bedenlenmiş Uyum: Kolektif Hareket Yoluyla Ruh Sağlığının İyileştirilmesi

Akbank Sanat

21 EYL CMT
1

10:00

Atölye JAmZZ Masterclass Programı

BAU Pera Sahne

22 EYL PAZ
-
23 EYL PZT
-
24 EYL SAL
-
25 EYL ÇAR
-
26 EYL PER
-
27 EYL CUM
-
28 EYL CMT
1

20:30

Konser Kenan Doğulu “İhtimaller”

Müze Gazhane

29 EYL PAZ
4

11:00

Konser Meriç Dönük

Sakıp Sabancı Müzesi

15:00

Konser Güneş Cengiz & Adar Geçimli

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

15:00

Söyleşi fugamundi x Berke Can Özcan Caz Dinleme Kulübü

Bant Mag. Havuz / Bina

19:00

Konser Ayşe Tütüncü "Şarkı Projesi"

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

30 EYL PZT
-
01 EKİ SAL
2

19:00

Konser Daniel Hersog Quartet

Akbank Sanat

20:30

Konser Tophane Noise Band featuring Berke Can Özcan & Rana Uludağ

Alan Kadıköy

02 EKİ ÇAR
2

19:00

Konser Vega Trails

Akbank Sanat

21:30

Konser Isaiah Collier & The Chosen Few

Babylon

03 EKİ PER
5

19:00

Konser EABS, Öncesi: LoftCaz Sessions

Frankhan

19:30

Konser Tomas Fujiwara 7 Poets Trio

Akbank Sanat

21:30

Konser İstanbul West Side Collective

Bova

21:30

Konser Barış Arslan “Zenith”

Nardis Jazz Club

21:30

Konser İpek Göztepe - Betty Carter Songbook

Pera 77

04 EKİ CUM
2

19:00

Konser Asena Akan Contempo “AŞIK”

Akbank Sanat

22:00

Konser Dave Okumu & 7 Generations

Babylon

05 EKİ CMT
4

15:00

Söyleşi Kreşendo x Müzik Yolculuğunun Peşinde

Hope Alkazar

15:00

Söyleşi Özgür Caz

Akbank Sanat

20:30

Konser TÖZ & Hezarfen Ensemble “Töz II”

Arter

22:00

Konser Blue Lab Beats

Babylon

06 EKİ PAZ
3

13:00

Söyleşi Caz Ağı Paneli: Akademiden Sahneye

Akbank Sanat

15:00

Söyleşi Klasikten Caza

Arter

16:30

Konser Selût & Tuğçe Şenoğul

The Circle

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun