Blog

Genel bakış: 34. Akbank Caz Festivali

Blog
Genel bakış: 34. Akbank Caz Festivali

17.09.2024

Yazı: Cem Kayıran

Genel bakış: 34. Akbank Caz Festivali

34. Akbank Caz Festivali, 28 Eylül – 13 Ekim tarihlerinde İstanbul’un çeşitli mahallelerine ve mekânlarına yayılacak. 200’ü aşkın müzisyen ve grubun vereceği konserlerin yanı sıra çeşitli söyleşi ve gösterimlerin de yer aldığı festival maratonu için geri sayımın son günlerine varmış bulunmaktayız.

Kabarık Akbank Caz Festivali programından kaçırılmayacak kimi konserleri üç ayrı başlıkta gruplandırdık. Hem cazın usta sesleri hem de keşiflik heyecanlarla dolu takviminden çıkarılabilecek onlarca farklı rotadan üçü de denebilir bu genel bakış girişimine.

YAŞAYAN EFSANELER

Küresel anlamda, farklı zamanlarda caz ve alt türlerini tanımlayan işler ortaya koymuş pek çok efsane müzisyeni bugüne dek İstanbul’da ağırlayan Akbank Caz Festivali, 34. edisyonunda da bu geleneği bozmuyor.

* Yolu Nina Simone’dan Pharoah Sanders’a birçok ikonik isimle kesişen çok yönlü müzik insanı Kahil El’Zabar’ın öncülüğünü üstlendiği Ethnic Heritage Ensemble, kuruluşunun 50. yılını kutladığı turnesi kapsamında 34. Akbank Caz Festivali’ne uğruyor. El’Zabar ve müzisyen dostları, hem Siyah müzik geleneklerinin köklerine temas ediyor hem de bu kanonda üreten sonraki nesiller için bir kutup yıldızı olmaya devam ediyor.

* 1980’lerin sonlarından bu yana caz geleneklerini ayrıksı uçlarla buluşturduğu bir patikayı takip eden Brad Mehldau, kendinden sonraki nesiller için bir okul gibi tanımlanabilecek bir doğaçlamacı. The New York Times’ın “Geride kalan 20 yılın en etkili caz piyanisti” sözleriyle tanımladığı müzisyen, basta Felix Moseholm ve davulda Jorge Rossi’nin yer aldığı triosuyla festivale konuk oluyor.

* Tüm zamanların en kendine has vokalistlerinden biri olarak anılan Kurt Elling, gerek yorumculuğu gerek de kalemiyle cazın son 30 yılına damgasını vurmuş müzisyenlerden. Kendisinin prestijli etiketlerle dolu, dallı budaklı diskografisinin son girdisi, Charlie Hunter’la hayat verdiği SuperBlue projesiyle yayımladığı The Iridescent Spree albümü.

* Pat Metheny ile yıllarca çalmış olan Grammy ödüllü Meksikalı davulcu Antonio Sánchez’in müziklerine, Alejandro González Iñárritu filmi Birdman’den de aşina olabilirsiniz. 34. Akbank Caz Festivali’nde Seamus Blake, Aydin Esen ve Orlando le Fleming’le tamamlanan dörtlüsüyle sahnede olacak.

* İki eski dost virtüöz, Burhan Öçal & Jamaaladeen Tacuma, 1998 tarihli Groove Alla Turca albümü sonrası 34. Akbank Caz Festivali’nde Mehmet Uluğ anısına bir araya gelecek. Trakya Funk projesi kapsamında ikiliye hip hop sahnesinden Gazapizm ve King Noli de eşlik edecek.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN SESLER

34. Akbank Caz Festivali bu yıl da festivalcilere, Kore’den Brezilya’ya farklı ülkeler ve farklı kültürlerden caz uzantılarını deneyimleme imkânı sunuyor. 

* Avrupa’nın farklı köşelerinde yaşamını sürdüren dört Koreli doğaçlamacının birlikteliğiyle hayat bulan Sori Quartet, Kore’nin müzikal geleneklerini caz ve özgür doğaçlama perspektifiyle yorumluyor. Festivalin belki de en sürprizlere açık performansına imza atacaklarına şüphe yok.

* Kübalı piyanist Harold López-Nussa, prodüktörlüğünü Snarky Puppy’nin beyni Michael League’in üstlendiği son albümü Timba a la Americana ile Latin caza modern ve çekici bir yorum getirmişti. Festivalcilere önerimiz, en kıvrak dans figürlerinizi bu konsere saklamaları yönünde.

* 20. yüzyılın farklı aralıklarında farklı coğrafyalarda üretilmiş müziklerden ilham alan Tatiana Eva-Marie aile mirası Fransız ve Roman gelenekleri ile Amerikan caz standartlarından nüansları kompozisyonlarında bir araya getiriyor. Vanity Fair’in kendisi hakkında “caz sahnesini silkeleyen milenyal” tanımı yaptığını da not düşelim.

* Bugüne dek Concord, Blue Note, P-Vine ve First Word gibi prestijli plak şirketlerinden albümler yayımlamış olan Japon trompetçi Takuya Kuroda, türler arasında maceracı bir üslupla yaptığı geçişlerle adından söz ettiriyor.

* Rio de Janeiro doğumlu gezgin müzisyen Rodrigo Amarante, ülkesinde fırtınalar estiren Los Hermanos grubuyla atıldığı müzikal macerasında pek çok stil ve geleneğe temas etti; Netflix dizisi Narcos’un tema müziği ile bir fenomene dönüştü.

BUGÜN VE YARININ CAZINI ŞEKİLLENDİRENLER

Yeni nesil caza meraklı dinleyiciler için de 34. Akbank Caz Festivali programında ilgi çekici konserler mevcut: Virtüöz enstrümanistler, kalıp dışı perspektifler ve ferahlatıcı füzyonlar…

* Soul, funk ve R&B groove’larını retro-fütüristik prodüksiyon hamleleri ve kişisel hikâyelerle buluşturduğu son albümü Lotus Glow ile kariyerinde keskin bir kırılma yaşayan Adi Oasis, ilk İstanbul konserini vermek üzere festivale konuk oluyor.

* Orkestrası The Chosen Few ile hem sahnede hem stüdyoda sürükleyici diyaloglar yaratan Isaiah Collier, henüz 25 yaşında olan bir saksafon virtüözü. Uzun yıllar boyunca adını duymaya, hakkında konuşmaya devam edeceğimiz aşikâr.

* Spiritüel caz geleneklerini günümüzde yeniden canlandıran Londralı harika kolektif Sons of Kemet’in davulcularından biri olan Tom Skinner, son yıllarda Radiohead üyeleri Thom Yorke ve Jonny Greenwood ile kurduğu The Smile grubu ile de meşgul. Müzisyen, kendi ismini taşıyan  ilk solo albümü Voices of Bishara’yı da 2022’de yayımlamıştı.

* Bir dönem The Invisible grubuyla adından söz ettiren, 2023 çıkışlı son albümü I Came From Love ile küresel anlamda büyük yankı uyandıran Dave Okumu ve orkestrası 7 Generations, Kenya’ya uzanan köklerini yaşatma amacıyla tutkulu seslerini yükseltiyor.

* 2020’den bu yana köklü Blue Note Records ailesinin bir parçası olan; prodüktör NK-OK ve multi-enstrümantalist Mr DM’in jazztronica ortaklığı Blue Lab Beats, 5 Ekim akşamı Babylon’da tam anlamıyla bir dans maratonu yaşatacak. 

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
16 EYL PZT
-
17 EYL SAL
-
18 EYL ÇAR
-
19 EYL PER
-
20 EYL CUM
1

17:00

Dans Bedenlenmiş Uyum: Kolektif Hareket Yoluyla Ruh Sağlığının İyileştirilmesi

Akbank Sanat

21 EYL CMT
1

10:00

Atölye JAmZZ Masterclass Programı

BAU Pera Sahne

22 EYL PAZ
-
23 EYL PZT
-
24 EYL SAL
-
25 EYL ÇAR
-
26 EYL PER
-
27 EYL CUM
-
28 EYL CMT
1

20:30

Konser Kenan Doğulu “İhtimaller”

Müze Gazhane

29 EYL PAZ
4

11:00

Konser Meriç Dönük

Sakıp Sabancı Müzesi

15:00

Konser Güneş Cengiz & Adar Geçimli

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

15:00

Söyleşi fugamundi x Berke Can Özcan Caz Dinleme Kulübü

Bant Mag. Havuz / Bina

19:00

Konser Ayşe Tütüncü "Şarkı Projesi"

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

30 EYL PZT
-
01 EKİ SAL
2

19:00

Konser Daniel Hersog Quartet

Akbank Sanat

20:30

Konser Tophane Noise Band featuring Berke Can Özcan & Rana Uludağ

Alan Kadıköy

02 EKİ ÇAR
2

19:00

Konser Vega Trails

Akbank Sanat

21:30

Konser Isaiah Collier & The Chosen Few

Babylon

03 EKİ PER
5

19:00

Konser EABS, Öncesi: LoftCaz Sessions

Frankhan

19:30

Konser Tomas Fujiwara 7 Poets Trio

Akbank Sanat

21:30

Konser İstanbul West Side Collective

Bova

21:30

Konser Barış Arslan “Zenith”

Nardis Jazz Club

21:30

Konser İpek Göztepe - Betty Carter Songbook

Pera 77

04 EKİ CUM
2

19:00

Konser Asena Akan Contempo “AŞIK”

Akbank Sanat

22:00

Konser Dave Okumu & 7 Generations

Babylon

05 EKİ CMT
4

15:00

Söyleşi Kreşendo x Müzik Yolculuğunun Peşinde

Hope Alkazar

15:00

Söyleşi Özgür Caz

Akbank Sanat

20:30

Konser TÖZ & Hezarfen Ensemble “Töz II”

Arter

22:00

Konser Blue Lab Beats

Babylon

06 EKİ PAZ
3

13:00

Söyleşi Caz Ağı Paneli: Akademiden Sahneye

Akbank Sanat

15:00

Söyleşi Klasikten Caza

Arter

16:30

Konser Selût & Tuğçe Şenoğul

The Circle

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun