13.06.2017
Yazı: Busen Dostgül
26 Haziran’da 75 yaşına giren Brezilyalı müzisyen, politikacı ve sanatçı Gilberto Gil, hala müzik dünyasının en ilham verici isimleri arasında yer alıyor. Özellikle tropicália ve bossa nova türlerinin Brezilya’daki en önemli temsilcilerinden olan Gil’in kendine has karakterinden izler taşıyan ve hayatının çeşitli önemli dönemlerinden alıntılar ve önemli satır başlarına, doğum günü şerefine göz atıyoruz.
*“Brezilya’nın geleceğini aynı zamanda bu gezegenin geleceği olarak da görüyorum.”
*“Brezilya ilginç bir yer ama burada olmayı seviyorum. İşime odaklanabiliyorum, şehrin karmaşası yok ve daha fazla uyarana da ihtiyacım yok. “
*Politik sebeplerden dolayı 1969 – 72 yılları arasında ülkesini terk etmek zorunda kalan ve o dönem Londra’da yaşayan Gilberto Gil, aynı zamanda Glastonbury Festivali’nin henüz ilk zamanlarında da festivale katkıda bulunan isimler arasında yer alıyordu: “Londra’da yepyeni bir müzik dünyasına açıldım. O dönem, gerçekten her şeyin merkezi burasıydı. Benim de Brezilya’yı terk ederken Londra’yı seçme sebeplerimden biri bu oldu. Sadece müzikal anlamda değil, değişimi isteyen genç insanların varlığı da beni etkiledi.”
*“Geçmişin, günümüzün ve geleceğin ortak modası Brezilya’dır.”
*“Bize miras kalanları korumanın yanı sıra geleceğimize de sahip çıkmaya başlamalıyız.”
*Zaman zaman, batı müziği ile Brezilya müziğini bir araya getirmesiyle eleştirilere hedef olan Gilberto Gil kendini şu sözlerle savunmuştu: “Bu yeni veya modern olmak için yaptığım bir şey değil. Etrafında halihazırda gerçekleşen bir modernleşme sürecinin benim üzerimdeki etkisi diyebilirim. Modern olmak ve modernleştirilmek, birlikte gerçekleşen şeyler. Ve tabii ki bu benim saygı duyduğum bir şey. Aslında, etkisi altına girmeye başladığın müziğe ve ona verdiğin değere bir saygı duruşu niteliğinde.”
*Geleneksel alışkanlıkları modern dünya ile buluşturan Gilberto Gil, bu özelliği ile 70’lerin müzik dünyasında ve Brezilya’da dikkat çeken isimlerin başında geliyordu. Brezilyalı sanatçı bu konuda şu sözleri söylüyor: “Paylaşmak, farklı insanlarla bir arada olmak ve birçok kültür ile etkileşimde bulunmak benim zaten çocukluğumdan beri deneyimlediğim bir şey. Yani bunu bir anda keşfetmedim. Yıllar boyunca üniversitede, lisede sürekli böyle bir ortamlarda bulundum ve sonunda sosyalizm ve dahasıyla ilgili ilk fikirlerim oluşmaya başladı. Aslında beni gençliğimden beri takip eden bir şeydi diyebilirim.”
-“İnsanlar dünyayı değiştirmeye ya da yaptığın müzikle bunu ifade etmeye çalışıp çalışmadığını sorarlar. Halbuki bazen müziğin kendisini doğrudan bir sesleniş olarak kullanırsın. Dersin ki: ‘Bu şarkıyı dinleyin! Sizinle konuşuyorum çünkü siyasi, insani ve sosyal sorumluluklarınız gereği bir şeyleri görmenizi ya da yapmanızı istiyorum.’”