22.09.2017
Yazı: Cem Kayıran
İllüstrasyon: Saydan Akşit
Akbank Caz Festivali’nin bu yılki programının en özel konserlerinden biri Abdullah Ibrahim ve Ekaya'nın 8 Kasım’da UNIQ Hall’da gerçekleşecek performansı. Caz tarihine damgasını vurmuş, barış ve müzik için bir ikon halini almış Abdullah Ibrahim ve Ekaya heyecan verici yolculuklarının ardından yine birlikte müzik yapıyor ve sahne alıyor.
1959 yılında Abdullah Ibrahim (o zamanki adıyla Dollar Brand), Kippy Moeketsi, Makhaya Ntshoko ve Johnny Gertze’nin bir araya gelmesiyle kurulan Jazz Epistles, o dönem Güney Afrika müzik sahnesinin en büyük olaylarından biri halini aldı. Kaydettikleri Jazz Epistle, Verse 1 isimli albüm, bir siyahi Güney Afrikalı grup tarafından kaydedilen ilk albüm olma özelliği taşıyor. Art Blakey’nin Jazz Messengers’ından ilham alınarak kurulan grup, aynı yıl Johannesburg ve Cape Town’da rekor sayıda dinleyicinin katıldığı konserler verdi. Jazz Epistles grubunun hızlı yükselişini sonlandıran olay 1960 yılında gerçekleşen Sharpeville Katliamı oldu. 69 protestocunun ölmesiyle sonuçlanan katliamın ardından, Güney Afrika’da ondan fazla insanın bir araya gelmesi yasaklandı ve grubun üyeleri de farklı ülkelere göç ederek müzikal kariyerlerini sürdürdü.
Söz konusu olayın ardından Avrupa’ya giden Abdullah Ibrahim, o dönem Zürih’te yaşayan Duke Ellington’ın dikkatini çekiyor ve onun desteğiyle modern caz sahnesinin önemli piyanistlerinden biri halini alıyor. 1960’lı yıllarda The Dollar Brand Trio’yla birçok albüm yayımlayan ve Avrupa’nın farklı ülkelerinde konserler veren müzisyen, Cecil Taylor’dan Pharoah Sanders’a birçok efsanevi isimle birlikte kayıtlar ve konserlerde yer aldı. Bestelerinde hem Afrika’ya has unsurlara hem de barış mesajlarına yer veren Abdullah Ibrahim, özellikle “Mannenberg” şarkısıyla tüm dünyada ses getirdi. 1980’li yıllarda kurduğu Ekaya grubuyla 1983-2010 yılları arasında dört albüm kaydeden Abdullah Ibrahim, geçtiğimiz yıl trompette Hugh Masekela’yı ekibe dahil ederek birçok prestijli festivalde sahne aldı.