Blog

Akbank Caz Festivali, müzikal beraberlikler
ve dahası: Ozan Musluoğlu

Blog
Akbank Caz Festivali, müzikal beraberlikler ve dahası: Ozan Musluoğlu

06.11.2020

Müzisyen, besteci ve prodüktör olarak geride kalan 20 yılda Türkiye ve uluslararası caz sahnelerinde iz bırakan işlere imza atan Ozan Musluoğlu’yla kişisel üretimleri ve Akbank Caz Festivali’ne dair gözlemlerini konuştuk.

Röportaj: İpek Temizkan
İllüstrasyon: Saydan Akşit

Akbank Caz Festivali sahnesine ilk çıkışınızdan bu yana; kendinizde, müziğinizde, caz ortamında ve dinleyicide değişiklikler görüyor musunuz, biraz bahseder misiniz?

Ülkede caza olan sevgi ve ilgi son 20 yıldır çok güzel bir ivmeyle tırmanışta. Bunda festivallerin de kulüplerin de emeği çok büyük. Bu her açıdan mutluluk verici ama hâlâ yeterli değil. Her ülkede olduğu gibi bizde de ilgilenenlerin büyük bölümü dinlediği müzikle alakalı çok bilgili olmayabiliyor. Bilgili olanlar da çok ilgili olmayabiliyor. Biz yine elimizden geldiğince yolumuzda kimi görürsek bu büyük caz ailesine katıp ilerlemeye gayret ediyoruz.

Henüz öğrencilik yıllarındayken, müzik dünyasında adını duyurmayı başarmış ve o zamanlardan bugüne bir hayli yol almış bir sanatçı olarak, bugünün genç müzisyenleri için neler söyleyebilirsiniz? Onlara yol göstermek için ne gibi tüyolar verirsiniz? 

Genç kuşak müzisyenleri beğenerek takip ediyorum. Onlar da farklı farklı stillerde kendilerini geliştirmek için çabalıyorlar. İşini ciddiye alanlar, hemen kendini belli ediyor ve abi / ablalarının yer aldığı projelerde göğsünü gere gere enstrümanını çalıyor. Bu gayet mutluluk verici... Çağımızın en büyük nimetlerinden internet, müzisyen olma yolundaki genç arkadaşlarımıza her türlü olanağı ayaklarına getirdiği için çok şanslılar. Tecrübelerimizi merak edenler olduğunda, sohbetler esnasında cepteki her şeyi paylaşmaktan da bir o kadar keyif alıyoruz.

Akbank Caz Festivali sayesinde keşfettiğiniz bir müzisyen oldu mu? Nerede, ne zaman dinlemiştiniz?

Akbank Caz Festivali farklı janrlarda da konserlere ev sahipliği yaptığı için hiç bilmediğim müzisyenleri keşfetmek ve sonrasında mercek altına alıp sıkı takipçisi olmanın da keyfini birçok kez yaşadım. Hatta sıcağı sıcağına, 2002’den ve 2019’dan iki örnek verebilirim:

Kim Clarke - "Defunkt"
Jorge Roeder - "Shai Maestro Trio"

Fatih Erkoç, Gökhan Özoğuz, Bora Uzer ve Şevval Sam gibi farklı müzikal disiplinlerden çok iyi bildiğimiz isimlerle aynı albümde çalışmıştınız. Kontrbas gibi “oyun kurucu” bir enstrümanın sanatçısı olarak, çeşitli müzik dinamiklerine alışkın sanatçılarla iş birliği içinde olmak sizin için nasıl bir deneyim? 

Bahsettiğiniz isimlerin hepsiyle konser ve kayıtlarda aynı sahnenin tozunu yuttuk. Zaten bu albümün olayı da hikâyemin olduğu solistlerle ortak bir çatıda buluşmak ve cazı Türkiye dinleyicisine bir tık daha yakınlaştırmaktı. Klipleriyle de o dönemi yansıtan çok keyifli bir anı oldu hepimize.

Ray Brown’dan kalan “en iyi arkadaşlar” mirasından referansla; 2012’de ve 2015’te çıkardığınız, My Best Friends Are Pianists ve My Best Friends Are Vocalists albümlerinizin ardından ilerisi için “en iyi arkadaşlara” adanmış başka proje planlarınız var mı?

Aslında 2016’da “bass composers” olarak bir benzerini kaydettim ama hâlâ çıkaramadım. COVID-19 sonrası ilk fırsatta telifleriyle ilgilenip gün yüzüne çıkarmayı planlıyorum.

My Best Friends Are Vocalists albümünüzden video kayıtlarını bir DVD’de derlemiştiniz. Dönüp o videolara bakıp beş yıl geriye gittiğinizde, stüdyoda geçen o 48 saate dair en net neyi hatırlıyorsunuz? 

O klipler iyi ki çekilmiş diyorum her defasında. Sevgili Batu Akyol’a bir selam sevgi yollamak istedim tekrar bu vasıtayla. 2 günlük kayıt maratonundan aklımda kalan en çılgın şey kayıt esnasında yaşadığımız deprem olabilir. Binayı boşaltıp bir süre verilen aranın ardından sistemlerin saçmalaması nedeniyle baya vakit kaybetmiştik. Sevgili Can Karadoğan'ın alternatif çözümler bulması sayesinde kayıtları sorunsuz gerçekleştirebilmiştik.

Son olarak, Türkiye’de caz sanatçılarının birbirini desteklemesi ve birbiriyle dayanışması düzleminde sizce Akbank Caz Festivali nasıl bir konuma sahip? 30. yıl albümü Dün, Bugün, Yarın bize Türkiye’deki caz kültürü için daha önce söylenmeyen neler söylüyor?

Akbank Caz Festivali, ülke cazında birleştirici bir misyona sahip. Bu tip projeler sayesinde yerli caz, kuşaklar farkı olmaksızın daha organik buluşmalar yapabiliyor. Sizin de dediğiniz gibi bireyler arası dayanışma iyi organizasyonlar tarafından desteklenir. Bu açıdan bakıldığında Akbank özellikle 30. yıl için düşündüğü projesi ile bu dayanışma ve iş birliğine ciddi bir fon sağlamış oldu. Maalesef COVID-19’un varlığıyla normal süreci ile ilerleyemeyen bu festivale belki de bundan daha iyi bir çözüm önerisi bulunamazdı. Bu sayede her yaştan ve janrdan çeşitli müzisyenler ve birbiri ile uzun süredir çalmayan eski beraberlikler de arşivlik bu plakta buluşmuş oldu.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
08 TEM PZT
-
09 TEM SAL
1

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (9 Temmuz)

Akbank Sanat

10 TEM ÇAR
1

18:30

Söyleşi Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi Sanatçı Konuşmaları - 2

Akbank Sanat

11 TEM PER
1

18:00

Seminer Bütüncül Yerleştirme

Çevirimiçi Platform – Zoom

12 TEM CUM
-
13 TEM CMT
-
14 TEM PAZ
-
15 TEM PZT
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

16 TEM SAL
2

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (16 Temmuz)

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

17 TEM ÇAR
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

18 TEM PER
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

19 TEM CUM
-
20 TEM CMT
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

14:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

21 TEM PAZ
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

13:30

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

22 TEM PZT
-
23 TEM SAL
1

18:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (23 Temmuz)

Akbank Sanat

24 TEM ÇAR
-
25 TEM PER
-
26 TEM CUM
-
27 TEM CMT
-
28 TEM PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun