30.11.2018
Yazı: Cem Kayıran
İllüstrasyon: Saydan Akşit
Üç farklı Afrika ülkesinden, ülkelerinin geleneksel enstrümanlarının virtüözü olmuş üç müzisyenin güç birliği olan 3MA, bildiğiniz “süpergrup” tanımına yeni boyutlar kazandıran, tutkuyla kavrulmuş bir oluşum. Madagaskarlı valiha sanatçısı Rajery, Faslı ud üstadı Driss El Maloumi ve Malili kora sanatçısı Ballaké Sissoko’dan müteakip 3MA, özel bir performansla 5 Aralık’ta Akbank Sanat sahnesine konuk oldu.
Seslere ve melodilere olan tutkularını ve karakteristik yaklaşımlarını tek potada eriten ekibin geçmişi 2006 yılına dayanıyor. Farklı müzikal alışkanlık ve köklerden gelen üç müzisyenin bir araya geldiğinde yakaladığı karşı konulamaz uyum, 3MA dinlemeyi başlı başına sıra dışı bir deneyim haline getiriyor. 2008 yılında bir albüm yayınlayan ve sonraki yıllarda solo kariyerlerine yoğunlaşırken zaman zaman da konserler için bir araya gelen üçlü, bu kez çeşitli konuk sanatçıları da ağırladıkları ikinci albüm Anarouz’u geçtiğimiz yıl Mad Minute Music etiketiyle yayınladı.
Ekibin her bir üyesinin müzikal yolculuğu karakteristik dönüm noktaları barındırıyor. Çocukluk yıllarında sağ elini kaybeden Rajery, müziğe olan benzersiz tutkusuyla bu engelini aşmayı başardı ve bir tür arp olan valiha enstrümanında kısa sürede ustalaştı. Söz konusu enstrümanı 35 yılı aşkın süredir sahnelerde çalan müzisyen, 25 yıldır da uluslararası alanda projelerin bir parçası oluyor.
Agadir Conservatuary of Music’te klasik müzik eğitimi alan Driss El Maloumi, ustası olduğu uduyla şimdiye dek birçok solo kayıt ve çeşitli trio ve duo projelerde yer aldı. Mezun olduğu okulda akademisyenliğe devam eden Maloumi’nin şimdiye dek birlikte çalıştığı müzisyenler arasında Paolo Fresu ve Debashish Battacharya gibi farklı coğrafyalardan isimler var. 3MA projesinin temellerini Rajery’yle birlikte atan Maloumi, Jordi Savall’ın The Hespèrion XXI topluluğunun önemli parçalarından biri.
Üçlünün Malili üyesi Ballaké Sissoko da çocukluk yıllarında müzikle ilgilenmesine karşı çıkan babasından gizli bir şekilde öğrenmeye başladığı enstrümanı korada bir süre sonra geleneksel griotlarla çalışarak ustalaştı. Kaydettiği ilk albümü New Ancient Strings’te kuzeniyle birlikte çalışan ve ailesinin müzikal birikimine saygı duruşunda bulunan Sissoko, 1997 yılından bu yana birçok albüm ve sahne projesinde boy gösterdi. Avrupa ve Afrika’da sayısız konserler veren Instrumental Ensemble of Mali’nin bir üyesi olan Sissoko, Ludovico Einaudi ve Vincent Segal gibi isimlerle de ilham verici iş birliklerine imza attı.
Ekibin son albümü Anarouz’un iki parçasında üçlüyü şarkı söylerken de duymak mümkün. Faslı perküsyoncu Khalid Kouhen’in de iki parçada ekibe eşlik ettiği albüm, geçtiğimiz yıl birçok prestijli müzik yayınının “World Music” listelerinde üst sıralarda kendine yer buldu.