Bu sene, Açık Diyalog İstanbul ile Akbank Sanat iş birliğiyle, beşinci “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programını başarıyla tamamlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Beşinci Programı geride bırakırken buraya kısa bir değerlendirme notu bırakmanın gerekli olduğunu düşündüm. 2019 senesinde, programı başlattığımızdan beri 74 mezun verdik. Mezunlarımızın büyük bir çoğunluğu dünya çapında kültür ve sanat kurumlarında profesyoneller olarak, bir kısmı ise bağımsız küratörler olarak iş hayatına atıldılar. Çok önemsediğimiz bir husus da mezunlarımızın birbirleriyle kurdukları profesyonel ağlar ve kolektif çalışmalardır. Program çerçevesinde mezunlarımızla buluşmalar organize edilerek karşılaşmalarını, tanışmalarını ve tecrübe aktarımlarını mümkün kılan platformlar yaratılmaktadır. Mezun olup profesyonel hayata adım atanlar yeni dönemlerde programda eğitimlerini sürdüren katılımcılarımıza staj imkanları yaratmakta, mezun olanlar birlikte kolektif çalışmalar yürütmektedir.
2019 senesinde fiziksel olarak başlayan program 2020 senesinde pandemi sürecinde online platforma taşındı. Bu sayede coğrafi sınırlar ortadan kalkmış oldu ve farklı şehir ve ülkelerden gelen başvurular da değerlendirilebildi.
2023 Kasım – 2024 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen programımıza kabul edilen 19 katılımcımızdan 14’ü programı başarıyla tamamladı.
Bu sene başvurular Türkiye’de Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir şehirlerinde; yurtdışında ise Macaristan’ın Budapeşte ve İspanya’nın Zaragoza şehirlerinde yaşayan adaylardan gelmişti.
Katılımcılar; bilgisayar mühendisliği, felsefe, grafik tasarım, iktisat, mimarlık, psikoloji, resim, sanat ve kültür yönetimi, sanat tarihi, siyaset bilimi, sosyoloji gibi farklı alanlarda formasyon almış olmalarına rağmen, program süresince üzerinde çalıştıkları bireysel bitirme projeleriyle, zamanın ruhundan ve kişisel meselelerden beslenen ve bir söylem bütünlüğü yakalayan “Niyetler”ini dile getirdiler.
Üzerinde çalıştıkları konular; anın farkındalığı, bellek katmanları ve izleri, degrowth/ tüketim alışkanlıkları, duyarsızlık, dönüşüm, fijital biçimlenme, göçebe olma meselesi, ekolojik kriz, insan ve doğa ilişkileri, güvenli bir yer arayışı, hayvan hakları, varoluşsal kaygılar, yabancılaşma, zaman ve suskunluk sarmalı idi. Büyük çaba, konsantrasyon ve çalışma gerektiren zorlu bir programı başarıyla tamamlayan mezunlarımızı canı gönülden kutluyoruz.
Bu vesile ile, iş birliğiyle bu programı farklı bir boyuta taşımayı, gerçekleştirmeyi ve programın sürdürülebilirliğini mümkün kılan Akbank Sanat Yönetimi’ne, varlıklarıyla programa değer katan konuşmacılarımıza ve kurumlara programa destekleri için çok teşekkür ederiz.
Billur Tansel
Açık Diyalog İstanbul
“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programı Direktörü
"Çağdaş Sanat ve Küratörlük", Açık Diyalog İstanbul ve Akbank Sanat iş birliği ile düzenlenen, teori ve pratikten oluşan bir seminer dizisidir.